- Wonderful Life By Colourful AlisSaRa: Filem Duyung

Wednesday, June 04, 2008

Filem Duyung

From Wikipedia Sinopsis
The story take places at the east coast of Sabah. Duyung tells the tale of a young man named Jimmy who has this habit of taking care of the environment. He also has a weird habit which is not well received by the other villagers. Jimmy befriends Orix an apeman species. Quietly he developes this feeling for Aspalela the daughter of Tok Mudim the leader of the villager.
One day Jimmy visited Tok Mudim's house to ask his daughter's hand in marriage but was denied approval from Tok Mudim. He furthermore challenged Jimmy to have a land of his own if he wishes to marry his daughter. With a struck of a genius idea using recycled items he created his own land but to his surprise, every morning as he wakes up his land seemed to expand bigger and bigger not only just that but the trees grow taller as well. He assumed that Aspalela had something to do with all of these changes to motivate him. After all he has worked for Tok Mudim still refused to give his daughters hand in marriage. Kordi the most successful guy at the village also wishes to marry Aspalela. Kordi also is very much displeased with Jimmy as he forbids him from fishing. Kordi who has had enough of Jimmy's attitude forced him out of the village and comicly told him to marry a mermaid instead. Kordi destroyed Jimmy's land and fled off.
After all that had happened, Jimmy began to build back his island. While rebuilding the island he had not noticed that a real mermaid had got caught in one of the knots on the island. He managed to give a helping hand to the mermaid and since then they became close friends. Jimmy also became rich after the many gold gifts the mermaid gave him. Kordi was not pleased seeing Jimmy with all of his riches and decided to investigate where his wealth was coming from. It led him to the capture of the mermaid.

Tadi selepas menonton sitcom Sinderella, aku menonton plak Duyung- bukan citer antu lar. Aku nie selalunya menonton filem yg dah takder kat wayang, jarang sgt aku apdet diri aku ngan filem² nie sbb aku takder masa. Masa aku abeskan dengan ektibiti mentido- jogging atas katil. Sempena coti nie, aku menonton la kan, ke panggung wayang atau dvd ajer di rumah. Aku mmg nak sgt tgk citer nie sbb aku nak tgk camner Maya Karin swim ngan suit duyungnye itu. Duh.. she really can swim man~ I think she is a swimmer. Hehehehe..giler ko, berat wor suit tuh. Aku pun ada tgk the making filem nie, kena berangkat tau si Maya Karin Chantek nie. Suit tuh sajer mahal, masok plak ke dalam air. Wa wa wa...kaya tol production nie kan. Sesekali unwind paler biol ngan menonton citer komedi pun ok. Bole gelak sesorang kat umah. Nak nak plak tadi ujan kan, sejOk je, aku pun apa lagi, pasang lar lektrik ke tilam contiago aku tuh. Ambek comforter kat bilik, then gegolek (aku terpaksa menonton dvd di ruang tamu krn dvd player ada satu je. dalam bilik tido aku takder dvd player). Pada aku la, dalam citer nie, aku kurang sker kewujudan si Orix (beruk jadian) lakonan si Yasin. Sgt tak natural, wat kan citer tuh jadi cam tak real. Cuba lar touch up si beruk tuh cam beruk, terima la dek mata aku yg sgt cerewet ini. I am not an actress or a star, tp kalo mao berlakon or bikin pilem, kasik la penonton puas ati. Aku sgt berpuas ati ngan lakonan Maya Karin as Puteri Duyung dan juge Saiful Apek as Jimmy- nama glemmmm betol ko ek apek. The place is so beautiful. Jernih betol air dier. Sgt sesuai untuk snorkelling dan diving. Mao idak nye, Pulau Sipadan wor! Bole tgk tau filem ini. Tp Dvd je la ek.. dapatkan yg original saje (ayat menyokong industri filem Malaysia). Moral values yg ada dalam pilem ini, Cintailah Alam Sekitar. Jangan buang sampah merata, ok? Sian hidupan yg ada di atas muka bumi ini, tak kira la di laut ke, darat ke, sgt kesian tau kalo tercemar. Satu lg, reta² karun yg kat dalam gua (gua ke ek) si Puteri tuh, sgt nampak tak real. Tak real lagi kan aku nie? Ntah la, korang tgk sendiri la pilem nie, baru korang paham aper yg tak realnye. Aper² pun, aku kasik 3 1/2 bintang. Bole tengok! Tp pengarah pilem nie mesti nak interprem juge la! Nie aku pelik. Miakakaka..sumer pilem dier, mesti dier nak interprem. Apa lg pilem melayu aku tak tgk lg ek? Huarghh, nie sok baru bole pikir. Sok nak nonton pilem cina plak la.. mood aku skrg mao marathon pilem je tau..... taking care ek sumer.. mao tido sudah... daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

*OOoopss... pilem ini ada Digi..aku salah sorang pengguna digi yg sgt setia. Aku sker maskot Digi yg montel itu. (taste aku tau..aku sker lelaki comel dan bam bam. Rasa cam besh je nak fefelok. Saper kata aku sker lelaki yg badan ketak ketak tuh? Jgn wor.. sekali lelaki badan ketak ketak tuh hempok aku, aku teros penyet jadi lempeng..Uwaa...takmao...)

Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

Labels: ,