Wednesday, January 30, 2008

November Rain by GNR



When I look into your eyes
I can see a love restrained
But darlin' when I hold you
Don't you know I feel the same
'Cause nothin' lasts forever
And we both know hearts can change
And it's hard to hold a candle
In the cold November rain
We've been through this such a long long time
Just tryin' to kill the pain
But lovers always come and lovers always go
An no one's really sure who's lettin' go today
Walking away
If we could take the time to lay it on the line
I could rest my head
Just knowin' that you were mine
All mine
So if you want to love me
then darlin' don't refrain
Or I'll just end up walkin'
In the cold November rain

Do you need some time...on your own
Do you need some time...all alone
Everybody needs some time...on their own
Don't you know you need some time...all alone
I know it's hard to keep an open heart
When even friends seem out to harm you
But if you could heal a broken heart
Wouldn't time be out to charm you

Sometimes I need some time...on my
own Sometimes I need some time...all alone
Everybody needs some time...on their own
Don't you know you need some time...all alone

And when your fears subside
And shadows still remain, ohhh yeahhh
I know that you can love me
When there's no one left to blame
So never mind the darkness
We still can find a way
'Cause nothin' lasts forever
Even cold November rain


Don't ya think that you need somebody
Don't ya think that you need someone
Everybody needs somebody
You're not the only one
You're not the only one
Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

Tuesday, January 29, 2008

UNDER CONSTRUCTION

AKAN KEMBALI ...TUNGGUUUU.....


Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful... really ?

Monday, January 28, 2008

Surat

Ke Hadapan Saudara.. awak awak awak dan awak...

Hi. Ape habar ? sehat ? x sehat ? dok buat ape tu ? tengah makan,tengah minum,tengah termenung,tengah bingung ?
Di sini saya ingin memberi satu pemberitahuan tentang ape yg saya tahu di sebalik awak tidak tahu.
Dengan tak sengaja nya tersembab nya surat ini di depan mata awak saya harap awak dapat menyehat kan dan mem comfortable kan suasana awak yg x penah layu di sisi saya.
Sebenar nya saya telah di jangkiti 1 penyakit yg agak misteri.
Hampir sebulan saya berjumpe dengan pakar2 hospital,pesawat2,angota2 polis untuk merawat saya, dan meraka tidak dapat mengesan penyakit misteri saya.
Dukun di sebuah kampung mengata kan hanya seorang jejaka yg bernama *xXxxX* hanya dapat merawat penyakit misteri saya ini.
Dikatakan saya telah dijangkit sebuah penyakit yang berkaitan dengan hati. Virus hati kata dukun itu. Setelah diselidik, digodek², penyakit hati ini sgt berbahaya. Mau makan bulan gak untuk sembuh. Aduhai, seb baek la bayaran perubatan ini tak mahal. Kalau tidak, kopak juge poket suar jean koyak ku ini.
Diketok ketok hati ini, semakin kemek. Bukan semakin kembali ke posisi asalnye. Di-ejas, tetap camtuh gak. Parah la camnie. Saya malas la nak ubati sudah penyakit nie. Biar ajer lar. Biar masa menentukan. Saya akan teros menanti. Menanti pakar² yg bole mengubat penyakit ini.

oh tidak...tidak...kata kan lah kau dapat merawat aku. Jika kau tidak dapat merawat aku biar la aku seperti lilin di tiup angin, biar lah aku menjadi badut yg tidak kelaka lagi, biar lah aku mati x bernisan..

Sekian, terima kasih.
Yg Sedia Berkhidmat Untuk Negara..
Reen Sengal
Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

New Bedsheet For Contiago


Sabtu lepas, aku kebosanan. Aku pun tido petang. Bgn tido petang, aku tatau nak watper. Perot pun lapo. Pepikir..apa nak buat mlm tuh. Aku pi pasar malam Pandan Jaya la. Aku memula takder lar niat nak membeli belah. Just nak beli dvd citer korea / jepon. Yg sememangnye aku nie hantu citer drama² gitu kan. Ronda nye ronda... aku bebelek dvd yg ader...takder yg berkenan di hati. Hampa. Ronda lagi. Aku ternampak la apek & asoh jual tilam pelbagai. Aku pun tgk ader bedsheet comel. Aku sambar... ngan bantal kekabu yg kecik..serta selimut. Temanya mlm itu.. Winnie The Pooh... hahahahaha..aku mmg sker Winnie The Pooh. Patung² winnie the pooh aku sgt byk..sampai aku kena buh dalam plastik sampah itam yg beso itu, semuanya aku ader 3 plastik beso! Penoh ngan patung winnie the pooh sajer...pelbagai size..pelbagai material.
Aku pun beli, aku mmg mencarik bedsheet yg zip utk tilam lektrik aku, tilam zhulian Contiago. Sian tilam aku nie..dah comot, takder cadar. Aku bukannye taknak carik cadar dier, cuma sbb tilam nie selalunye aku letak dalam bilik tetamu. Aku pakai time badan² aku sakit or sekali sbulan tang bulan mengambang, HARUS la pakai, utk legakan kesakitan pinggang serta perot. Aku mencadangkan sesaper yg ader masalah sendi² nie...elok tido atas tilam lektrik nie. Sgt selesa dan cepat melegakan. Carik la kat ZHULIAN, nama tilam nie CONTIAGO.
Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

Sunday, January 27, 2008

Street-It Futsal


Banner Yg Kawer Mewah
Hehehehe..pagi tadi..awalnye la aku bgn tido kan. Aku sesiap..mandi, tgu organizer datang ambek, aku kena tangkap gambo, wlpun aku nie tak seberapa pandai la kan. Takper, aku sker gak jejalan nie..lama sungguh aku 'ditinggalkan' di ujung mgu. Asyik terperap je kat umah.. uhuks.. so..sampai di Bangi..beli bekpes nasi lemak. Sampai kat Aktif futsal tuh... aku yg tgh lapo.. ye lar..dari malam aku tak makan..aku takat makan kueh je..apam balik.. mesti la aku kebulur..aku pun tibai ar nasi lemak itu. Uh uh uh..pedas.. (aku mmg tak makan pedas la) Seb baek ader air mineral. Masa nak start game...aku terasa pedih perot. Nie mesti sbb sambal itu sgt pedas! Takper..aku gi toilet dulu... Atoi..fail! Toilet dier mengecewakan.. aku tak jadi masok.. sbb aku terasa mao muntah plak... dan mmg aku muntah!

Group Peberet..(peberet la sgt) Hahaha.. T6 katanye

Game diteroskan. Aku duduk je. Dlm kol 11++..aku tingin nak tgk katun Detective Conan.. mmg aku tak penah miss lg katun nie..ari ahad selalu je aku tgk katun nie. Tp aku terlepas plak kat futsal nie..then...kalo tgk pun..tak dengo aper pun. Aku rasa ngantuk teramat la ngantuk dengan ketidakselesaan perot laks tuh. So..aku duduk kat kusi..letak paler atas meja... aku tetido selama sejam! Hahahaha.... tmpt tuh punye la bising..ngan sore pekik orang.. ngan music yg kuat. Aku tetap lelap ngan enaknye! (Mintak maap la bang...takbole tahan..ngantuk sgt)
Selesai game, pemberian hadiah aper sumer. Kiterorang gi kepsi. Makan kepsi laks la! Waduh..lapo kan. Bygkan lunch kol 2++.Anyway..mekaseh kpd group ini kerana sudi berkongsi duit kemenangan utk kepsi ek! Kepsi mmg sungguh sedap! Tp pelik, naper kepsi kat Warta Bangi ini takder ekon? Panas wor...Sesudah santap... apa lg..balik Umah...teros mandi..dan TIDO!!!!


Dah Nak Balek.. Dpt Hampers.. Dpt Duit.. Pi Makan Kepsi

p/s: Gambo² takbole nak load dalam fotopages la... aku load dalam flikr je..

Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

Anugerah Juara Lagu



Huwarghh...I Like This Song..
Akhirnya Menang Juge...

Estranged - Itu Kamu

Segala yang ku pasti akan aku capai tuk mengambil hati mu
Melepasi angkasa cinta ku
Sesudah aku melafazkan kesemua yang diperlu
Ianya seperti suluhan yang terang

Segala yang kau ragui akan ku padam habis dari hati mu
Mengingkari dalaman akal mu
Takkan puasku, mengiringi semua tawa dan tangisanmu,
Anggun jiwamu, pelita yg terang

Hatiku mahumu
Rupamu
Masih masih masih masih…

(Chorus)
Kau terindah
Masih ada
Yang tercantik
Itu Kamu

Tiada mengapa taupun sampai bila kerna cinta enggan kenal mengalah
Memanah masuk hatiku yang reti
Setelah kau nampak tetap ku masih menunjukkan erti hidupku
Yang mahu bersama kau buat selamanya…

Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

Saturday, January 26, 2008

Budak OoO Budak

Tadi aku terkedu...tatau nak jawab salah satu soklan anak murid ku yg agak bijak..
Si adik tgh menjawab soalan mengenai sekolahnye..
Salah satu soalannya berbunyi..
Siapakah guru besar sekolah kamu?

Si adik menjawab ' Puan Mariam..'(walhal wanita ini hanyalah seorang guru penolong kanan)
Si abang mencelah ...'Bukanlah.. Puan Mariam Penolong Kanan je..'
Si adik bertanya lagi..'Penolong Kanan itu apa? Penolon
g Kiri ada tak?'
Si abang pun tanya aku balik ...'Ticer... Guru Penolong Kiri kita siapa?'

Aku pun nganga... camner nak jawab nie... kalo ada kanan..mesti ada kiri...hahahahaha

Aku pun jawab.. 'kita takde guru penolong kiri...'


Sambil itu..si abang membuat ayat..mengenai sebuah skuter / vespa bersama penunggangnye.. dan seorang lelaki terlentang di tepi jalan... berlumuran darah..
Ayat yg dibina oleh si abang...
Amir dilanggar oleh sebuah motoskuter lalu cedera.

Aku pun tanya lagi...kenapa tulis motoskuter...?
Si abang menjawab..'ye la..kalo kereta..motokar.. pastu ada motosikal.. nie gambar scooter.. saya letak la motoskuter..'

Arghh.. kenot tahan.. utak aku krem...

Abang di kiri & adik di kanan
Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

Friday, January 25, 2008

Apek OoO Apek

Citer ini hanya sesuai utk pembaca yg sudah 'masak' ..matang la kiranye ok..
Kalo takbole tahan ngan bahser yg kurang sopan..jgn baca!


apek : itu potong zaka ada bagut ka ?
ali : manyak bagut..bila lu potong haa lu punya barang manyak bersih loo..
apek : ?!! err..saya kawan ada cakap,potong zaka aaahh.. manyak ploblem..
ali : apa probrem ?
apek: manyak buang lui..lagi aahh..dia punya performance tatak bagut..
manyak cinang semputloh..
ali : cehh.. apek, lu apa celita.. saya suda lama potong..
tada apa problem.. bini saya manyak puas woo..
apek : lu mini puas sama itu potong zaka ka?
ali : ya la.. bila lu potong aahh.. lagi sedap maen woo..
Lu lagi lambat pancut..
apek : !!! err..lu punya 1.3 atau 1.5 ??
ali : ??!! woi apek cakap baik2 sikit ha.. saya punya 6 incila..
apek : ??! tiu nia ma.. lu jgn maen2 haa.. mana ada potong zaka 6 inci..
ali : cilaka apek ni..nah tengok ( bukak sluar tunjuk pale bird..)
apek: chee sin punya olang..gua tanya baik2 lu tunjuk lu punya lancau..
ali : abis.. lu tarak percaya..saya tunjuk la..
apek : saya tatak tanya sama lu punya lancau..
saya tanya lu pasal itu nasional car.. potong zaka..
molo punya olang..
ali : aiya.. apek.. lain kali lu sebut betul2 la..kasi susa saja..
bukan potong zaka la.. proton saga.. bengong btulla..

hahahahaha.. lawak bodo tawun baru ciner..

iklan TV / RADIO proton yg diharamkan..

slamat tawun baru ciner.. dung.. dung.. cehhh.. (",)

*mekaseh oron..sbb kasik citer lawak sengal nie dalam email...*
Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

She Is My Sin by Nightwish



Memandangkan blog aku ini mempunyai unsur² kegelapan..
Now I Present to U all... Nightwish..
Superb!! Lagu² mereka ini penah menjadi igauan malam ku..
Tetiap mlm wajib dengo utk tido!
Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

Asoh OoO Asoh

Penat~ Tuhan je yg tau betapa badmood nye arinie aku kat tmpt keje. Aku tau la semalam aku mc..mc dari spetal kerajaan lg tau... tp dah naper mesti ader orang yg dengki²? Aku tak paham tol kerenah manusia ni. Aku nie bertahun menahan sakit gg..baru la semalam aku jejak kaki aku ke Jabatan Bedah Mulut tuh balik...and yet..some ppl tak puas ati krn semalam aku tak keje? Bodo piang nye manusia..macam la aku nie nak sgt mc semalam. Tak perlu la tanya aku ‘aik..arinie nampak ok plak?’

Arghhhhhhh…geram! Nak nak plak ASOH sekor tuh bikin panas ati. Taek kubo la.. blwek blwek blwek…menci…Aku pi tmpt duduk aku pepagi tadi..aku tgk ader satu note atas meja. Panjang lebar note itu. Udahla tulisannye aku susah nak baca.. aku tgk.. ye ye..aku terlupa nak isi maklumat bebudak aku dalam buku itu.. then pung pang pung pang.. dah nak balek... loceng bunyi je..aku angkat beg.. masok opis..nak sign out!

Pstt pstt… bos pangey aku masok bilik plak. Ar ar..dah naper plak makcik sorang nie pangey aku. Aku pun masok, then dier tanya aku sakit aper semalam. Aku explain.. and she wish me luck for the next appointment. Tp dier memberitahu aku satu berita yg agak kurang besh. ASOH bilik sebelah dier komplen pasal aku. Dikatanye aku tak buat keje aku. Aku mula la hangen… keje aper lagi aku tak buat nie??!!! Byk songeh plak ASOH nie. Nak ajer aku pangey dier masok bilik bos..then aku nak tanya dier depan² bos. Ya ya ya..kebetolan dier lalu, so aku pun pangey ngan selambernye.. aku tanya per masalah dier sampai perlu ngadu kat bos besar… keje aper yg aku tak buat itu. Dier kata aku tak kasik minit mesyurat. Aik..setahu aku..Isnin lepas aku bagi by hand kat dier. Dier nafikan..dier kata aku tak bagi. Ok Ok..kata aku tak kasik ek..takper..aku pun ambek file dalam beg..aku bagi lg satu copy kat dier..depan big bos! Hambek ko… takbole ke nak mintak ngan aku..kalo dah kata aku tak buat keje tuh? Perlu ke ko nak repot kat big bos??? Hah hah..awat nak rosakkan nama aku? Then big bos aku senyum je… dier pun cakap ngan ASOH itu..
‘I pun terkejut gak U kata Cik Reen tak buat keje..coz selalunye keje dier ..dier tak luper’
See see… big bos kenal aku camner la…. Nak gi burukkan aku..silap orang la kan..
Then.. sblom nie ASOH ader suruh aku buat keje dier… tak penah aku merungut.. aku dengan rela hatinye membawa balik keje² beliau itu..walaupun aku nie hanyalah setiausaha yg tukang catit minit mesyuarat si ASOH ini…time tuh gak la aku menyuarakan something kat bos selepas ASOH itu kuar bilik..
‘Puan…ASOH tuh asyik suruh saya buat keje dier.. memacam keje.. jadual la..itu la.. surat la...bla bla bla..saya kan setiausaha tukang catit minit je..kalo saya yg buat sumer keje dier tuh..baek saya yg duduk di kusi dier tuh..kan kan?’
Hahahahaha..aku jadi jahat plak. Bos aku gelak je. Dier tau aku tgh badmood. Sekali aku tercakap plak something yg tak elok..
‘Puan..saya nak pindah ar’
Terkejot lg bos aku.
‘Nie bebetolnye marah nie? Takpe…u pegi operate gg u dulu..nanti pas operate..ok la tuh’
Huh.. makcik nie..bley wat lawak laks.. warghhh…aku pun say bye bye kat bos.. sambil wat flying kiss… then aku say bye bye kat sumer yg ada dalam pejabat.. aku menapak kuar....BALIK… gegolek kat umah lg besh…drpd aku dok terkenang ASOH itu…blwekkkk.. menci..

*Fik..Mus.. Bad..Korang jgn nak memandai gi repot kat ASOH tuh plak..aku tau korang baca blog aku nie...blwek blwek blwek... nanti aku banjer makan cekodok pisang eh..

Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

Thursday, January 24, 2008

Feel Very Insecure





Lately, aku berasa sgt insecure abt something. Naper ek?
Aku tau aku tak perfect cam orang laen...uhuks..






Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

My Gg & I

Harharharhar~ arinie tak jadi cabut gg... arinie just check..then X-ray. Punye la aku nie gelabah pagi tadi, aku siap makan kasik kenyang² sblom jejak kaki ke HKL. Aku takot sgt kalo arinie gak gg aku dicabut la kan. Luckily tak jadi, kena x-ray lg. Dierorang refer aku balek ke Dr. Salina... dentist yg penah meng-operate-kan aku 2 tahun lepas. Tgu turn yg bole tahan lama rasanye, aku mula pikir, kalo aku kena operate arinie..camner la ek? Ahad nie aku kena gi Bangi... ada futsal, mesti aku takbole nak huha-huha, jgnkan nak huha-huha, pi Bangi pun mmg takbole. So..in the mean time, aku doakan aku di-operate dan juga tidak di-operate. Camner tuh? Kalo aku dioperate arinie.. masalah sakit gg nie selesai arinie tp aku takbole gi Bangi ahad nie, kalo ditangguh.. aku kena tahan sakit lg...tp aku bole gi Bangi. Terpulang la kat dentist tuh kang. Sesampai turn aku, aku gigil gak la menapak ke bilik Dr. Salina. Aku rasa mesti aku kena bambu....

Dr Salina : Now u r back..what happened to u?
Me : Scared to see u.
Dr Salina : Almost 2 years... and u feel the pain, rite?
Me : Ya lor..thats why i come back to see u lor... can u take it out?
Dr Salina : Today kenot la... must x-ray 1st...then we decide...
Me : Today la..ken la..ken la...
Dr Salina : Why u never come back for follow up?
Me : As i said..i scared ma... really phobia... so pain wor u cut me...
Dr Salina : I know... i was the one who cut u.. we faced some difficulties to take it out..but we
have to take it out again..as i told u..u should come back..
Me : See u ..i oso scared.. hihihihi..
Dr Salina : u go x-ray 1st..
Me : Wokey...

hahahahahaha...aku punye la takot nak gi Jabatan Bedah Mulut tuh sebenarnye. Aku tau mesti aku kena bebel...pas operation tuh, aku teros jadi ketaq... aku pi klinik pergigian biasa utk bukak jahitan tuh. Aku tak rela lg nak jumper Dr Salina. Uwaaa...takot giler. Arinie aku jumper dier lagi.. seb baek dier paham naper aku sgt takot gi Jabatan Bedah Mulut nie. Dier sendiri akui yg dier mmg ader masalah ketika meng-operate-kan gg aku masa tuh. Dari 45mins jadi 3 jam. Dan rasa bius itu cepat ilang...aku mengalirkan air mata ketika sesi pengetukan gg. Rahang aku krem, muka aku krem. Darah memancut... mesin mati 2 kali...mesin takbole start... sampai aku ditanya..

'u ader !@#$%^&*()+=?'

Aku pun tak pasti sebenarnye masa tuh apa masalah ngan aku. Mesin pun bole berhenti 2 kali. Tetukar tempat... ngan keadaan aku yg agak parah... darah mengalir dari mulut.. Eii.. ngeri kan? Yg pasti, tiap kali aku rasa aku takbole nak endure kesakitan itu...mesin tuh mati. (pandang kiri kanan) In the end, Dr Salina pangey Boss dier. Then setelah keadaan aku diteliti, ketua jabatan itu menanyakan samada aku hendak proceed ataupun tidak. Aku tanya naper perlu tanya aku gitu. Dentist² itu mengatakan aku sudah kehilangan byk darah. Aku pun apa lagi...
TAKNAK! TAKNAK! TAKNAK! waduh..seksanye la masa tuh. Udahlah ngan separuh gg masih tertinggal dalam gusi... aku balik selepas ambek ubat. Sakit tuh...rasa cam nak tercabut je nyawa aku. Dah la tgu ambek ubat tuh sket punye lama...aku siap tertonggeng la... dah la sesorang.. (sian kan aku nie.. buat aper pun sumer sesorang). Nie kesah 2 tahun lepas la..yg buat aku fobia sgt ngan Dr Salina.

Selepas aku di-x-ray tadi, Dr Salina pangey aku. Dier memberi beberapa suggestions. Dier suruh aku tgk film x-ray itu. Dan aku tgk.. sumer gg bongsu @ gg geraham aku sudah tumbuh.. tumbuhnya secara senget benget belaka. Yg sudah di-operate itu sajer tinggal separuh. Dr Salina tanya samada aku hendak membuang sumer gg geraham tersebut. Hahhhhhh... 4 gg? Giler ke aper... yg 1 gg pun aku rasa nak mati..nie nak buang 4 gg????!
Dr Salina menyarankan sajer. Dier kata..kalo aku nak buang 4 gg itu, they can put me to sleep, then operate. Uih..cam real je operation tuh. Masuk wad sehari seblom operate, makan minum dipantau, the next day.. bius...kasik tak sedar...then operate. Buang 4 gg... then masok wad balik sampai keadaan aku ok. Huh~ aku mengeluh. Camner nie? Giler la nak buang 4 gg.. aku pun suruh Dr Salina tgu jap. Aku nak tepon mummy. Mummy punye la tak setuju... dier kata maner der orang buang 4 gg sekali gus, bole cabut satu gg je wat satu kali. Jgn buat pasal kata mummy, dah la darah kurang..nie nak buang 4 gg? Then.. my 'toyol@botaq' pun call gak. Yg nie plak suruh cabut 4 gg itu. Uwaaa...aku blur. Aku pikir².. nanti aku bincang lg ngan mummy. Dr Salina pun cakap,
'i bg u appointment on the 11th.. then u tell me..ur decision'.
Aku bukan takot sgt nak kena operate nie pun. (takot sebenarnye) cuma aku rasa sedey nanti, sbb aku sakit...takder orang nak jaga aku. (Menaep sambil lap air mata..uhuks~) Bukan aku tak penah lalui camner sakit sesorang. Dulu² masa aku blajar, aku penah kena operate gak, ader bisul kat montot... (hahahaha) mak aku tepon kat pengarah spetal je...suruh tgk²kan aku. Dier takbole nak datang jaga. Yg datang jenguk aku..hanyalah kekawan blajo. 2 ari aku kat wad, 2 ari tuh la aku sesorang. Pastu aku accident, jahit tapak kaki sampai 30++jahitan, pun aku sesorang. Aku masok wad.. uruskan diri sendiri. Walaupun bertongkat, tempang selama 3 bulan.. aku buat sumer mende sesorang. Mandi, balut kaki ngan plastik, luka aku..kalo kekawan pree, dierorang tlg cucikan. Gi kelas, kawan tumpangkan naik moto, tak larat aku nak jalan tempang ngan tongkat naek turun bukit. Seksa wor...sakit sesorang. My pemeli? Hehehehe..dierorang just call. Sekadar tepon, tanya aku ok ke tidak. Aku bukan anak manja. Thou aku sorang je anak pompuan mak pak aku, aku paham dierorang pun keje gak. Bz. Dierorang suruh aku handle diri aku sendiri. Masa tu lom ader AirAsia, tiket murah. Pegi balik pun mau cecah 1k, Kuching - Penang. Aku takmao dierorang perabis duit utk tiket flight je, aku takmao mak pak aku susah ati.. aku cakap aku sentiasa OK..wlpun kekadang aku tingin sgt nak mummy jaga aku. (lap air mata lg nie) And yet.. I'M A SURVIVOR.
Tp arinie, mummy kata..kalo aku terok sgt sakitnye..nanti dier anto daddy utk jaga aku. Daddy bole jaga since daddy pun dah pencen, drpd dier duk menganga kat umah, baek dier jaga aku. Aku kata tgk la nanti camner...
Aper² pun..on this coming 11th of February, aku mintak tlg Ezna temankan aku gi HKL. Dr Salina pun pesan, bawak kawan, takot aku pitam tumbang cam dulu pas operation. So sblom aku di-operate sekali lagi... aku nak makan pepuas...! Nak plak sblom aku di-operate itu cuti CNY. Wahh...smgu tuh... konpom aku makan sakan. Miakakakaka... mari mari...tgu 11th nye kesah plak ek.... chiow...

*nah...aku dah bold..kalerkan nama ko EZNA

Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

Wednesday, January 23, 2008

Am A Bidayuh Gal

Bidayuh - From Wikipedia, the free encyclopedia

The Bidayuh is a name of a tribe on Borneo island. They are a subgroup of the Borneo Dayak tribe. Bidayuhs originally came from the western part of Borneo. They were called Land Dayaks by the British who colonised the part of Borneo called Sarawak which is now a state in Malaysia. They are one of the main indigenous ethnic groups in Sarawak and now are settled in the northwestern part of Borneo, or southwestern Sarawak, around Kuching and Samarahan in the Malaysian state of Sarawak. Bidayuhs are also found in west Kalimantan. In Sarawak, most of the Bidayuh population are found within 40 km of the geographical area known as Greater Kuching, within the Kuching and Samarahan division. Today more and more Bidayuh have migrated, and live in Kuching, which is the capital city of Sarawak. They are the second largest Dayak ethnic group in Sarawak after the Iban tribe (Iban).

Hehehe... aku adalah seorang gadis Bidayuh. Kohkohkoh~ (nie entry paling sengal aku penah buat.) Tetiber laks aku berciter ttg asal usul aku kan. Sebab dulu penah sesorang itu tanya aku..aku tau tak ttg asal aku. Ofkos la aku tau ttg asal usul aku. Cuma aku jarang bercakap ttg asal usul aku. Nak nak lg bahser aku sendiri. Kalo mummy tepon, ada la orang sembang ngan aku ngan bahser ibunda aku. Aku jumper kawan aku yg sebangsa pun lom tentu kiterorang cakap dalam bahser ibunda, sbb kiterorang might be datang dari background yg lelaen. Sebangsa...tp tak bermaksud bahser kiterorang sama. Tadi aku terpikir, aku nak wat costume tradisional aku sepasang. So, aku pun surfing la nak carik gambo. Sok lusa aku beli kain, aku kasik gambo kat tukang jahit, suruh dier jahit sebiji camtuh. Agak² korang, tukang jahit kat KL nie reti ke ar? Hahahaha..krem utak aku memikir tang tuh plak. Ada sesapa yg kenal tukang jahit yg berkaliber? Yg bole menjahit pakaian tradisional seperti gambo di atas? Sila bgtau ek. Dalam bangsa Bidayuh sajer, kiterorang ada 5 dialects. Aku dari keturunan Bau-Jagoi. Di atas adalah sebotan beberapa perkataan dalam bahser Bidayuh. Ada sesapa nak cakap dalam bahser bidayuh ngan aku pas nie? Sila la ek...huhuhuhu

Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

Tuesday, January 22, 2008

Jabatan Bedah Mulut-Here I Come

This coming Thursday..I'm going to Jabatan Bedah Mulut Again.. (Huwarghh..ngeri..) checking my impacted wisdom tooth..no. 38... with the root is still inside.. and most probably it have to be removed..PAIN~~~~~~~~~ Setahun setengah yg lalu...aku penah meng-operate geraham di tmpt tersebot.. akibat komplikasi yg aku tempuhi..separuh drpd gg itu masih ada di dalam gusi, ditinggalkan.. bebaru ini... (bukan bebaru..mmg most of the time) kesakitan makin terasa..aku rasa kurang selesa.. dan amat menganggu ketenteraman jiwa & raga.. sakitnye berjangkit ke telinga..sampai la ke kepala benak.. telinga aku berdengung.. dan migrain pun datang..kerana... SEKETOL GIGI.. aku benci dengan akar gg itu...kenapalah kau menyusahkan idop aku?? selepas pengoperatan yang lalu..kesakitan yg aku pernah lalui... muka bengkak berhari hari...tak bole makan berhari hari.. sampai makan bubur pun pakai straw...hirup je tau..pasal aku takbole nak nganga molot.. azabnye la.... membuat aku takot hendak ke jabatan bedah mulut utk follow-up.. akhirnya..aku mengalah.. aku sedar...akar gg itu mesti juga dibuang... jika tidak..aku akan menanggung kesakitan itu sampai ke tua... sakit yg ON & OFF itu.. Smoga pakar gg itu meng-operate gg aku aritu juge... aku takmao dah bertangguh..harungi sakit di-operate itu sekali lg wat kali terakhir.. Takotnye~ aku bukan takot nak kena operate gg tuh..tp aku tak daya nak tahan kebengkakan muka aku selepas itu...tersangat la huduh... Arghhh...wish me Luck....

p/s: bukan masalah gg rosak la...tp gg aku tumbuh senget tau~ kena buang gak..:รพ

Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful

Monday, January 21, 2008

Ready To Fight

Hep....am ready to fight again..
Sejak dua menjak nie..aku jadi obses ngan tikus & ayam..

Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

Sunday, January 20, 2008

Rest In Peace

Gonna stay away from my pc for today- Sunday 20th Jan....

Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

Saturday, January 19, 2008

Sakit Perot

Pagi tadi aku sempat lagi buat tusyen utk bebudak group 1. Menjelang tghari, group 1 dah balek..aku rasa kesakitan perot aku tidak dapat ku tahan lg. Really need some sleep & rest. Badan rasa cam nak demam, perot plak berdenyut.. tekak perit.. *petanda awal aku nak demam terok nie*
Aku pun tepon mak² budak yg 2nd group, postpone tusyen kol 2 nanti. Aku mmg rasa tak larat sgt dah. Sakit perot..sakit pinggang.. huarghh..camner nak duduk ajar kalo dah keadaan kesehatan camtuh kan? Seb baek dierorang paham, aku nie pun kena rest gak. Aku janji aku akan ganti sesi arinie pada masa yg sesuai nanti. Dan Selepas aku telan obat, mandi..aku bukak ikatan sumer langsir di ruang tamu... kasik umah aku gelap gulita... bentang tilam panas ( Contiago- Zhulian)..on lektriknya.. aku angkat comforter bantal bebear ke ruang tamu... that's it! I want to rest today... sambil menonton Dvd Princess Hours ini.. Citer korea... yg aku beli kat pasar malam mgu lepas... (konpom pasnie citer nie yg tgk aku...) byk sgt episodnye plak..biler aku nak abes nonton kalo gini? Tp...aku akan wat larian sampai sok..since sok aku pun rehat...
The series starts off with the news that the King, Shin's father, is very ill. With the grim outlook on the King's health, the royal family scrambles to find a wife for Shin, so as to allow him to take over the royal throne if the situation requires. Despite being in love with another girl, the ambitious and talented ballerina Hyo-rin whom Shin initially proposed to (she rejects him to pursue her ballet dreams), Shin eventually marries a commoner to whom he was betrothed by his late grandfather in an old agreement with the girl's grandfather. Shin marries the headstrong yet lovable Chae-kyeong after Hyo-rin's rejection. Despite initially feeling nothing for Chae-kyeong, love eventually blossoms between the couple.

In the meantime, however, matters are further complicated with the return of Lee Yul and his mother Lady Hwa-Young, who was once the Crown Princess (Bingoong) before the death of her husband, the late Crown Prince, older brother of the current King. Yul and his mother were chased out of the palace some time after the death of his father, and it is later revealed that this was due to the King's discovery of an affair between Yul's mother and the current King who was his father's younger brother. Yul's mother had returned with a sinister motive in mind; to restore her son back to the throne, which would have been his eventually, if his father had not died. A series of events befall the palace with the schemes Yul's mother carries out, and is further intensified by the various scandals involving the royal family, which are inclusive of the Shin's continuing relationship with his old flame Hyo-rin, and the budding love Yul develops for Chae-kyeong, his cousin's new-found bride.

Shin and Chae-kyeong get married once more in a Catholic church in Macau (since they haven't married for love yet), and it is strongly implied that Chae-kyeong is pregnant at the end of the series since she supposedly threw up.

Aku mmg sorang kaki citer jepon... & korea. Kaki drama aku nie sebenarnye. Most citer aku donlod...tp citer² korea nie aku rasa susah sgt nak torrent. Koleksi citer jepon aku pun dah bole tahan byk. Yg omputeh jgn citer la... Siri 24 tuh aku ader full season, Prison Break, Heroes, Criminal Minds & Ghost Whisperer nie aku up-to-date..Yg CSI aku plak..ntah memaner plak hard disk aku yg seketol itu... tuh pun almost full gak aku dapat... Smallville? Supernatural.. Lost... aku tak ingat aku buh kat maner selepas di-burn-kan dalam bentok dvd..
Mp3 aku.. ader almost 20k... hehehehe.. tp dah almost setahun setengah aku tak apdet juge.. lagu² baru aku dah tak donlod...pasal aku tatau aper yg baru... lgpun..harddisk aku dah sendat nie.... kepada sesaper yg minat lagu lelama itu.. aku ader la kot...
Ok la... nak gi gegolek kat ruang tamu bersama yg tersayang..... my bebear~ uhuks..
Atet Yot nieeeeeeeeeeeeee
Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

Friday, January 18, 2008

Tia nye Utang Tag

What is your favourite body part?
Lama sungguh aku berhutang ngan cik Tia nie... hahaha..baru aku perasan aku ader satu tag tak buat...jeng jeng jeng...
My Tummy...
hahahaha.. aku sgt sayang perot aku nie..
aku makan makan pun tetap camnie gak ropernye...
flatscreen baby~!
My Back Side
Another favourite of my body part...
jeng jeng jeng..
which part of the back side?
sesi jangan pandang depan plak....uih..
mengarot merepek di petang hari selepas 5 hari penat bekerja..
hargailah diri anda ye sumer...
Gambo nie aku penah post tahun lepas.. after aku balek dari langkawi..
agak censored.. tp.. thats me..
i love my body la ok..
wlpun tak cantek.. aku tetap sayang juge badan aku!

p/s: pada yg kurang selesa dengan pemandangan ini... sila klik X di atas itu..

Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

Kalerpul Toys

My 2007 Christmas' Gift From My Youngest Bro- A Mechanical Chick..
Peneman Setia aku dikala kebosanan..aku putau²..then lepaskan..tgk anak ayam mesin nie berjalan... aku sker anak ayam..esp yg kalerpul skrg nie.. tp aku duk apartment..takbole bela la

Some of my Bears Collection from mcD.. Duk Dediam Atas tv..
Aku selalu akan tgk bebear comel nie.. takot ilang sekor.. bukan pe..sbb ujung mgu nie ramai kekanak datang umah... takot plak ilang kan..hahaha..aku sorok byk toys kat dalam bilik.. esp anak ayam mesin aku tu... sbb kekanak itu tiap kali datang..mesti nak tgk anak ayam aku tuh jalan kedek²..pastu siap pegang..siap try buh dalam poket suar!
(me cekak pinggang)


Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

Thursday, January 17, 2008

Aku Kekurangan Berat

Aku dari dulu tak penah tak kurang berat. Asyik kurang je biler kira menatang BMI ni. Tp persal aku rasa aku nie makin berat? Takkan aku berat dosa kot? Hahaha.. antara dosa & pahala..itu antara aku dan Dia..persoalannye skrg.. camner aku nak kasik kiraan BMI aku nie tak menunjukkan aku nie kurang berat? Tiap kali aku nak gi derma darah pun... mesti dierorang kata aku tak cukup berat... nyampah! Nak kata aku tak makan...ari2 aku makan nasik. Tetiap pagi aku bekpes nasi + ayam + telor. Mesti sbb kes aku selalu masok jamban selepas makan... huh..

Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

Pelokan Tiang Lampu Part 2

Setelah aku bgn tido petang tadi..ada sorang kawan.. dok copy paste kesah ini kat aku. Maybe sbb aku masih mamai..so..aku masih kurang paham apa maksud kesah ini.... (tatau lar maner dier ambek..dan paste kat aku..)

Dalam kesuraman ultra lembayung tika tujuh bulan menumpahkan cahaya dibawah kaki langit khirmizi, tiba-tiba aku terkenangkan eurika nostalgia cinta lama yang kita palitkan berdua. Kehadiranmu bersama molekul-molekul hidrogen menerjang segala kekusutan yang membelit tali perutku. Dan kehadiranmu itu mengajar aku erti rindu gelora dan shahdu.

Kau juga mengajarku erti cinta, singa laut,beruang kutub, penguin, kambing salji, mee rebus, cendol, koridor, kotak pensil, tali kasut dan pasu bunga.Kala itu, kita bagaikan Nobita dan Sizuka.Kau dan aku umpama Kurt Cobain dan Rafeah Buang yang tidak dapat dipisahkan. Malangnya percintaan yang mendapat liputan meluas hingga ke planet Ziku itu telah mengundang perpisahan yang akhirnya telah mengecewakan seluruh penternak lipan di Burma. Kau pergi jua ketika Kuala Lumpur sedang bersiap sedia menjadi tuan rumah Sukan Komanwel 1998.
Sesungguhnya perpisahan itu berpunca daripada penebangan pokok getah secara besar-besaran di Lembah Klang. Pemergianmu menyebabkan aku menghidap penyakit resdung dan hepatitis-Q secara mengejut. Ketiadaanmu memaksa aku memakai topi keledar setiap masa sebagai langkah keselamatan. Aku seperti tidak percaya dengan apa yang telah terjadi. Aku bagaikan tergelincir dari orbit bumi dan terpelanting ke ruang angkasa, apabila daya tarikan graviti terhadapku tiada lagi berfungsi setelah aku tersungkur dalam percintaan yang berlarutan hingga ke rubber-set. Seluruh perjalanan hidupku menjadi gelita bagaikan terperangkap di dalam gua yang gelap dan ditemani stlagit dan stlagmit yang bagai sembilu.
Kondominium cinta yang kita bina dari makgat basikal dan kipas helikopter akhirnya musnah setelah kau berpaling tadah. Ternyata sikapmu mulai berubah bila Malaysia mula melancarkan satelit MEASAT-1 ke ruang angkasa raya. Sejak itu kau sering melarikan diri bila terserempak dengan abang iparku. Akhirnya aku menyedari bahawa diri ini tidak diperlukan lagi.
Sejak kau tiada, aku sering menyendiri berbual-bual dengan pokok betik untuk mengisi masa lapang. Kadang-kadang aku mengikat botol oren pada tiang rumah agar nampak lebih cantik. Saban hari aku termenung di dalam peti sejuk mengenangkan dirimu yang entah kemana menghilang. Aku cuba bermain badminton sambil makan mi hailam untuk melupakanmu, tetapi aku tak berdaya. Lalu aku membakar mesin basuh dan membelasah empat ekor itik serati jiran sebelah sebagai tanda aku tidak bersalah.
Mengapa? Mengapa sayang? Mengapa ini semua bisa terjadi? Mengapa setelah kau curi hatiku, kau rompak cintaku lantas kau bunuh cintaku sehingga kau terbunuh dalam kemalangan cinta yang ngeri. Aku bagaikan terhimpit dan dihimpit oleh guni-guni batu yang kau timpakan di atas belakangku. Derita yang kautimpakan itu adalah bebanan yang terlalu berat untuk ku tanggung bagaikan mendukung 75 ekor biawak dan 386 ekor anak beruk. Dan kini segala harapanku hancur berkecai bagaikan aku terjatuh dari Menara Kuala Lumpur dan dihempap oleh Menara Berkembar Petronas lalu tersangkut di celah landasan LRT dan kemudiannya digilis pula keretapi Komuter hingga aku hancur berkecai. Oh! terlalu berat dugaan yang kutempuhi kini.
Kini segalanya telah pun berakhir. Aku sedar siapa aku. Aku hanya insan biasa yang suka makan mi segera. Aku bukan McGyver, McDonald's, Superman atau Kesatria Baja Hitam. Aku juga bukanlah Ultraman seperti yang kau idam-idamkan. Aku menyedari kekurangan diri dan kekurangan kemudahan awam di tempat sendiri. Tak perlu dikesali lagi kerana nasi telah menjadi capati dan tin sardin yang ku genggam ini telah pun luput tarikhnya. Segalanya sungguh mengharukan dan semua hadiah pemberianmu termasuk enjin kapal selam telah pun aku cincang untuk dibuat makanan lembu.
Walaupun segalanya telah pun berakhir, disini, diatas pokok getah ini aku tetap menunggu kau akan kembali. Selagi ada nafas ini, selagi ada kompleks membeli-belah SOGO, selagi ada kedai kasut selipar di sekitar Argentina, selagi kumpulan Metallica tidak berpecah, aku tetap menunggumu sehinggalah mentari terbelah lapan. Namun aku menyedari bahawa penantianku hanyalah sia-sia belaka. Akhirnya aku mengambil keputusan muktamad untuk menunggu tiang elektrik dihadapan rumahku berbuah. kalau tiang elektrik berbuah nanti, aku poskan buahnya kepadamu. Nak tak?

*Penin biler ada orang kasik aku baca...saper² punye ntah.. tekanan perasaan kot... hahahaha....takper..ko tgu la tiang lektrik tuh berbuah la ek..jgn luper pos!!!
Life. Is. Colourful. To. Make. Our. Life. Wonderful.

Wednesday, January 16, 2008

Takpun Pelok Kucing

Kucing Pun Kucing La.. Jgn Mencakar Sudah
Aksi² pelok tiang lampu & patung kucing yg beso ini..(biol dah nie)

Life. Is. Colourful. To. Make. Our. Life. Wonderful.

Pelok Tiang Pun Jadilah

Tiang lampu pun jadilah...(dah cam linda plak aku nie)
Each day and nite, I've been thinking when I can see u and have u in my arms again.

Sajer merapu meraban sblom nak tido. Kepenatan melanda semenjak dua menjak nie. Tido awal sebab nak bangun awal. Byk citer nak citer...tp tak larat la Wanie weh. Mmg aku tak apdet sgt, sbb aku bole tetido kat kusi pc nie la. Badan penat tak terkata. Lama bercuti, camnie la kot sbb terkejot... badan pun lemau masok angin. Akan diapdet pada hujung mgu ini, jika aku terperuk dalam umah cam biasa... jgn aku jadi beruk dalam umah sudah. *sob sob sob*

Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

Sila Pandang Atas

Morning Sumer..
hahahahaha...sila pandang atas... anda perasan perubahan itu?
New title for my blog... no more My Words Are Real..Dan Kenangan Itu Hanya Tinggal Kenangan...
Berubah mengikot perubahan masa....menjadi My Words, My Life & My World.. Wonderful Life By Colourful AlisSaRa
Diedit & kredit kepada rakan saya Incik Lok @ScapeGoat @ OvDevil..
Apa Komen Anda Semua?

Life. Is. Colourful. To. Make. Our. Life. Wonderful.

Friday, January 11, 2008

When The Nite Has Come

Uhuks...sob sob sob
Life. Is. Colourful. To. Make. Our. Life. Wonderful.

Thursday, January 10, 2008

2nd Group

Buat Betul²..Jgn Buang Masa..
Giler kentang. Tahun nie...aku ader 11orang budak yg datang tusyen kat umah! Krem utak aku. Pagi nie aku terima kumpulan kedua plak. Terdiri drpd 4 orang, Aliff, Sabrina, Hilman & Haliff. Nie sumer budak duduk satu apartment yg kat Taman Nirwana itu. Dierorang nie kiranye berjiran la... sekolah yg laen². Mlm tadi plak... Danial datang seorang. Utk dier..mak dier rekues utk tusyen sesorang. Aku pun tak kesah la...mlm pun mlm la. At least ader gak orang teman aku memalam nie kan. Ala, seminggu sekali je pun. Not a big deal to me la... datang je la Danial, jgn ko plak yg tertido sudah la ek. Yg 1st group aritu..ader 5 orang... tp jap lg masok lg sorang.... uwarghh...penoh umah aku~
How much do I earn from what I do? Ok Ok la...... but I don't really go for the money. I enjoy my teaching... and I really love them to be with me. They can learn together-gether.Mungkin parents dierorang nie percaya aku bole bimbing anak² mereka ini utk memajukan diri dalam pelajaran. Al-maklum la.. aku bukan setahun dua mengajar... nak² plak la aku nie garang cam mak rimau. Dan aku sgt tegas biler masok bab belajo. Kalo taknak belajo..balek umah tido dik, jgn buang masa kat umah teacher.. dan jgn buang duit mak pak awak eh. Hihihi. At least, I have something to do during the holiday & weekends.

Life. Is. Colourful. To. Make. Our. Life. Wonderful.

Wednesday, January 09, 2008

31 Ways To Make A Girl Smile

To all the guys out there.... read this!

1. Tell her she is beautiful
2. Hold her hand at any moment . . . even if its Just for a second.
3. Hug her from behind
4. Leave her voice messages to wake up to.
5. Wrestle with her
6. Don’t go hang out with your ex when she’s not with you, you might not relize
how badly it Hurts her.
7. If you're talking to another girl, when you’re done talking, walk over and hug her and kiss her….let her know she’s yours and they aren’t.
8. Write her notes or call her just to say “hi”
9. Introduce her to your [important]friends . . . as your girlfriend.
10.Play with her hair.
11.Pick her up (she loves it)
12.Get upset if another guy touches her and she doesn’t like it
13.Make her laugh
14.Let her fall asleep in your arms.
15.If she’s mad at you, kiss her.
16.If you care about her, then TELL HER
17.Every guy should give their girl 3 things: a stuffed animal (she’ll hug it every
time she goes to sleep), jewelry (she’ll treasure it forever), and one of his t-shirts (she’ll most likely wear it to bed) or sweatshirts sprayed with his cologne!! and flowers or something occasionally.
18.Treat her the same around your friends as you do when you’re alone.
19.Look her in the eyes and smile.
20.Hang out with her on weekends
21.Kiss her in the rain (girls love this)
22.Kiss her just for the heck of it
23.If your listening to music, let her listen too.
24.Remember her birthday and get her something, even ifnits simple and
inexpensive, it came from YOU. It means all the world to HER.
25.When she gives you a present on your birthday, Hari Raya, or just whenever,
take it and tell her you love it, even if you don’t (it’ll make her happy.)
26.Always call her when you say you will, it may not seem like it, but it does hurt
her and makes her think you don’t care so call even if you can only talk for a
minute. Girls don’t necessarily have to have hour long conversations every
night but its nice for us to hear your voice even for a quick hello.
27.Give her wat she wants
28.Recognize the small things . .. . they usually mean the most.
29.Dont hug her friends or your friends that are girls cause she’ll feel left out.
30.Hang out with her whenever you are free
31.If u care about her…SHOW her!

*Credit to Mus..my colleague. He sent me this in my e-mail. Ewah..Mus..Bad...
kemain korang eh tadi pagi kat bilik dok baca menatang nih. Sakan eh.
* A respon from Incik Badlishah... 'Aku dah buat dah sumer nih....'
Hahahahaha...ye ke Bad? Aku tak kenal pun awek ko. Tup tap tup tap..aku
dengo ko nak menikah je tahun nie.
* Tp aku nih kan..takder lar demand sampai nak orang laki buat sumer mende
ngarot tuh kat aku. Aku ok je... orang tak wat..aku pun tak wat la...orang wat
bodo..aku pun wat bodo...just follow the flows.... ikot rentak duniya...

Life. Is. Colourful. To. Make. Our. Life. Wonderful

Monday, January 07, 2008

The Meaning Of Sleeping Style





Aku tido sesorang...dan selalu ngadap dinding.. aper maknanye ek? So...ini hanya khas utk orang yg sudah berpasangan la ye...enjoy........jgn gado2 masa nak tido k?

Life. Is. Colourful. To. Make. Our. Life. Wonderful.

Takkan Sumer Nak Pree?

Andaikan ini berlaku di bando beso..cam KL ini
Sejak dua menjak nie, byk betol komplen dari pihak ibu bapa tentang bayaran tambahan sekolah. Pelik aku mak pak skrg nie kan....(aku andaikan mereka ini dari sekolah bando la ek..kalo) udah la sekolah bando... berkiranye. Nak² plak sekolah yg mmg ader taraf nih. Sekolah bando yg ada nama la kiranye.. udah la yuran khas yg RM4.50 tuh dah mansuh. Yuran peperiksaan yg beso²... cam UPSR..PMR..SPM..& STPM pun dah mansuh untuk calon sekolah kerajaan. Buku teks pun dah pree. Hampir sumernye nak pree la. Tuh pun ramai juge yg komplen biler dikenakan bayaran tambahan. Tp bayaran jamban yg ada dilaporkan itu mmg la agak mengarot. Camner sekolah itu bole terpikir ttg bayaran itu eh? Sungguh brilliant idea sekolah tersebot. Aku tabik spring la!
Seb baek la skolah aku takder komplen mengarot cam yg dipampang dalam tv & surat kabo nih. Syukur... makpak skolah aku nie bayo je tanpa mengomel. Dierorang tau apa yg terbaik utk anak dierorang. Bayaran tambahannye takder la membebankan.. dan sumbangan PIBG yang sebanyak RM50 setahun hanya perlu dibayar oleh seorang anak saje. Kalo anak dier ader 4 kat skolah tuh pun, tetap bayo RM50 je. Kalo nak bagi lebey tuh, kiterorang terima je.
Nie aku nak masok la bab mak pak yg berkira sgt² nie kan. Tang bapa yg isap okok, rokok yg dier bako ari² tuh dier penah pikir tak..betapa membazirnye dier? Ibu² yg memakai make up mahal²... lipstick mahal²..tuh tak pikir gak kan? Tp biler nak bayo yuran yg sekali setahun itu...perghh... satu sen pun nak berkira ke???? Sian budak tuh yg nak blajo. Mak pak berkira sungguh nak membayo yuran tambahan itu. Tang bapak yg tukar kete...tukar sport rims la.. mak yg nak beli kasut tetiap bulan... melawa ajer...hahahahahahaha....
Tuh lom lg masok musim perayaan... perabot nak tukar baru.. serba baru la kiranye. Then pergi bercuti ke luar negara la. Ye la... mesti bermegah kan citer kat orang..pasal perabot baru.. kasut baru... ttg percutiaan ke luar negara..or dalam negara nih, janji bercuti la. Tuh pun mau makan beribu-ribu hengget tau! Tang bayaran tambahan yg lom tentu masok 50 hengget setahun itu pun, kecoh sampai masok tv...masok paper! Tp kalo anak sampai 4-5 orang..parah gak la... sian gak kan?? Betol, tang anak2 nye skolah, saper la nak jenguk kan??
Biar la skolah itu buruk ke aper... anak tuh duk menyalin je latihan dari whiteboard (skolah aku pakai whiteboard la) pun takper kan. Eii..takkan la asyik duit aku je nak kuar utk fotostat?? Takkan aku nak suruh budak aku lukis plak gambo2 yg susah nak lukis tuh. Mmg selalunye aku kuarkan duit sendiri utk fotostat...dan tak penah pun aku berkira. Langsir kelas???? Aku beli sendiri gak kainnye..dan aku anto jahit... upah pun aku bayo duit sendiri tau??!!!! Tuh sumer aku aku buat demi anak² didikan aku. Biar mereka duduk di dalam kelas yg selesa..cantek..comel...then biar dierorang rasa seronok nak datang skolah. Nie andaian nye la... anak2 murid aku ok. Tak komplen. Mak pak pun tak komplen sgt. Cuma selalu komplen biler anak dierorang nie gado ngan anak orang laen.
Nie aku pun nak share keadaan aku time aku tgh keje. Nak citer ttg kusi aku duduk dalam bilik guru tuh? Siap patah weh...tp tak penah pun kiterorang merungut. Laci meja? Tergolek...terkangkang... tercabut... tuh pun kerajaan tak penah pikir. Seb baek ar ada pihak yg prihatin...selepas 6 tahun aku duduk ngan laci aku yg tergolek itu..baru la tahun lepas direpair. Nak bilik yg ber-ekon?? Tuh pun tahun lepas baru dapat merasa duduk dalam bilik yg sejok. Kalo tak..mmg berkipas la aku, dan aku penah pengsan dalam bilik guru itu kerana aku mmg ada masalah sket ttg kepanasan ini. Kelakar kan..skolah dalam ibu kota..sungguh daif??? Kerana aper ropernye begitu? Kerana sekolah itu hanya mendapat bantuan modal...tp kiterorang tak kesah..janji anak murid dapat aper yg terbaik...tak duk kusi sedap pun takper... tak duk dalam bilik ekon pun takper... budak dapat kusi besh..meja besh...sumer utk anak murid...janji dierorang dapat sumernye la...
Lagi ttg bayaran tambahan... takkan baju sukan..seluar sukan pun nak pree gak kot??? Name tag.. neck tie... tuh mmg la kena bayar la kan. Tambah laks sekarang bahan mentahnye pun naek rega... dah tentu la itu sumer pun naek rega. Nak dapat t-shirt sukan yg diprint logo sekolah ngan rega 5 hengget...? Pasar malam pun takder jual la t-shirt rega tuh...
Nak apa lagi yg pree??? Masok tandas awam yg kat shopping complex skrg pun berbayo paling kurang sekali masok..50sen. Jgn terkejot kalo ader tandas yg charge RM2....tp nie tandas tahap bole tido kat dalamnye la kan..mmg wangi..cantek...bersih!

Ntah la.... maner der mende pree skrg kat dunia nih....ke ada??

Life. Is. Colourful. To. Make. Our. Life. Wonderful.

Sunday, January 06, 2008

Kena Tag - Part 1

Kena Tag Lagi Oleh Cik Ummi @ Layd_Lurv

I
This linky love trail rules:-
When you got tagged, you have to add your name to people who had done the tag and and let the list grow!

Those Who Dunnit
Limadang.com
RamblingMoo.com
blogginginmypyjamas
StylewithPassion
Chinneeq
Dora-zooropazoo
Babyshern
Farah (me)
Bani gundu
Frankensteina
Diyanazman
Najmy <3<3<3..haha
AyaqMasakOMGWTFBBQSAUCE
hana ni mo nai
LindoshSlebet
cepotet
Ummi
REEN @ Heartless BabyDevilish @ AlisSaRa

II

First name: ( Aku Edit Balek..malas nak bubuh...kang aku kena serbu plak)
Nickname: Reen, Na ( makpak aku je pangey aku gitu-org laen pangey..aku wat bodo je ) Leen ( my pemeli members yg laen pangey aku gitu..sbb susah nak sebot R ), AlisSara ( in mIRC ), Doreen (kat tmpt keje), Cik Reen (kekadang orang pangey aku gitu gak..pasal aku nie masih cik)
Name you wish you had: None
What do people normally mistake your name as: so far so good…takder orang salah pangey…Cuma kekadang orang pangey aku PUAN ..(punye solid badan aku nih..ader roper bini orang ke...or maybe sbb umur aku yg sudah lanjut?)
Birthday: 15th August 197?
Birthplace: SGH, Kuching
Time of Birth: No idea… (malas nak tanya lagi…)
Parents together or divorced: Still living together..happily ever after
Get along with them: Sometimes
Single or taken: Single But NOT EBELEBEL
Zodiac: Leo

Your appearance

How tall are you: Around 165cm
Wish you were taller: Yes… 6feet?
Eye color: Black
Eye color you want: Greenish cam incredible hulk
Natural hair color: Black
Current hair color: Black and bits of redish
Short or long hair: Long
Ever dye your hair a bizarre color: Nope
Curly, straight, wavy: Curly- but now straight after rebonding
Last time you did something dramatic with your hair: Dreadlock.. few years back..
Glasses or contacts: Glasses- I can’t wear lens..due to my dry eyes
Do you wear make-up: Nope...my skin tak sesuai gitu
Ever had hair extensions: Nope
Paint your nails: Yes, sometimes… now and then..coz I love to see it colourful

The opposite gender

What eye color: Dark brown.. any kaler oso ken..
What hair color: Bald..can? hahahahaha…*blushing*
Shy or Outgoing: Easygoing…outgoing la ofkoz
Looks or Personality: Personality….dpt yg hensem sgt kang..payah nak jaga…
Sexy or Cute: Both.. Sexy tang montot & perot… cute cam bebear la…
Serious or Fun: Fun… but be serious when needed…Dun want so playful de…
Older or Younger: Older la ofkos… kang ader laks dier kena geget ngan aku
A turn on: Sexy looks & sexy brain, Charming, well behave, funny..etc etc etc
A turn off: Bodo Sombong type, hot tempered, possessive, berlagak type, cakap tak serupa bikin….dll

This or That

Flowers or Chocolates: Flowers
Pepsi or Coke: Coke
Rap or Rock: Rock
Relationship or One-night Stand: Relationship…. Onenitestand tuh cam bas stand ke?
School or Work: Work
Love or Money: Both
Movies or Music: Music
Country or City: City
Sunny or Rainy days: Sunny with blue sky… Rainy Days make me feel sick
Friends or Family: Family

Have you ever...

Lied: Sometimes- Tipu Sunat (bole terima ke)
Stole something: Yes, Hati Org
Smoked: No Comment…(hahahahahaha…. Jaga imej nih.. )
Hurt someone close to you: Yes
Broke someone's heart: Yes
Had your heart broken: Yes, sampai dah tak rasa apa….abaikan perasaan itu
Wished you were a prince/princess: Nope..good enuf that I'm the only princess in my family
Liked someone:
Ar….??? He Is Mine~!!!!!!
Liked someone who was taken: No Comment… He is not mine thou…
Shaved your head: Yes..when I was small. Nak rambut straight..sbb rambut kenteng sgt…tp tak gak tumbuh straight..tetap kenteng gak…
Been in love: Am now…IN LOVE
Used chopsticks: Yes… I use chopstick better than spoon…
Sang in the mirror to yourself: Sometimes… but I dun like mirror…I can see the ugly me…so.. i prefer to sing infront of my pc...
Cried over someone: Now and then…I Miss U la….(sob sob sob)
Wish you could change anything about yourself: Abt myself..my temper… and wish I can have like any other people skin…(uhuks)
Ever think you are attractive: Maybe... Ar ar ar...no la... NOPE..

Favorites

Flower: Roses
Candy: I dun like candy…
Song: Thank God I Found You by Mariah Carey, 98 Degrees & Joe
Scent: Body Shop- Vanilla, Tommy Girl, Sensi by Gorgio (tiada sudah dalam pasaran), Hugo..byk la…tak larat nak list..sbb aku mmg kaki perfume.. tp dah lama tak beli yg baru…
Color: Blue, Grey & White
Movie: None- bukan kaki movie..Padaiyappa ken ar?
Singer: Mariah Carey…Utada Hikaru…bla bla bla
Word: Paler Utak Hang. Gedik…Bengong...
Junk food: Asamboi
Website: Blogspot la… pe lg..byk nih…
Lotion: Baby Johnson, Body Shop & Nivea…other lotion can kill me…. My skin will get burn
Animal: Dogs & Fish
Biggest fear: Masok neraka jahanam…
If you had to choose a fairytale as your life, what would you choose: None
Do you play any sports: Bowling & Swimming..hanya maen sukan yg tidak dibawah kepanasan cahaya matahari yg sungguh terik…

III

The rules:-
Link to your tagger and post these rules. List (8) random facts about yourself and tag (8) people.

  1. Cepat bosan. Bila bosan, aku akan start memikir aper nak buat. Getting bored make me feel like to do something stupid…
  2. Never Forgive & Never Forget… aku sorang yg susah nak luper aper orang buat kat aku… dan aku susah nak maapkan..atau takkan maapkan teros…
  3. I am a PENGELI…aku geli pada mende yg musyuk & kotor… dan aku akan muntah on the spot…
  4. I am homely type. Sker duk dalam umah dediam… dalam gelap la most of the time….
  5. I like to read…esp masa dalam toilet…hahahahahahaha
  6. I like to sleep…sleep and sleep..and sleep… sbb nak ilangkan bosan…
  7. Selalu kuar masok toilet utk membuang air kecil..wee wee je..maybe ader masalah pundi kencing kot…
  8. Jari yg agak laser jika berchatting… filter jari rosak… sbb tuh aku elakkan diri aku berchatting sgt…kang ader orang nanges…tp ader sorang tuh sker wat aku nak nanges depan pc…. Semedang jer dier kenakan aku…

I would like to tag:

  1. Linda10
  2. MishaMi
  3. Ezna ( aku tau ko tak keje…sila la ek..)
  4. Siti…[siti] <>
  5. Mai
  6. you
  7. you
  8. you

Aku dah mati akal..tatau nak tag saper…dah ramai yg kena tag...kenot sleep la now.. sleep too much already....*waduhhhh*


Life. Is. Colourful. To. Make. Our. Life. Wonderful.