Monday, January 07, 2008

Takkan Sumer Nak Pree?

Andaikan ini berlaku di bando beso..cam KL ini
Sejak dua menjak nie, byk betol komplen dari pihak ibu bapa tentang bayaran tambahan sekolah. Pelik aku mak pak skrg nie kan....(aku andaikan mereka ini dari sekolah bando la ek..kalo) udah la sekolah bando... berkiranye. Nak² plak sekolah yg mmg ader taraf nih. Sekolah bando yg ada nama la kiranye.. udah la yuran khas yg RM4.50 tuh dah mansuh. Yuran peperiksaan yg beso²... cam UPSR..PMR..SPM..& STPM pun dah mansuh untuk calon sekolah kerajaan. Buku teks pun dah pree. Hampir sumernye nak pree la. Tuh pun ramai juge yg komplen biler dikenakan bayaran tambahan. Tp bayaran jamban yg ada dilaporkan itu mmg la agak mengarot. Camner sekolah itu bole terpikir ttg bayaran itu eh? Sungguh brilliant idea sekolah tersebot. Aku tabik spring la!
Seb baek la skolah aku takder komplen mengarot cam yg dipampang dalam tv & surat kabo nih. Syukur... makpak skolah aku nie bayo je tanpa mengomel. Dierorang tau apa yg terbaik utk anak dierorang. Bayaran tambahannye takder la membebankan.. dan sumbangan PIBG yang sebanyak RM50 setahun hanya perlu dibayar oleh seorang anak saje. Kalo anak dier ader 4 kat skolah tuh pun, tetap bayo RM50 je. Kalo nak bagi lebey tuh, kiterorang terima je.
Nie aku nak masok la bab mak pak yg berkira sgt² nie kan. Tang bapa yg isap okok, rokok yg dier bako ari² tuh dier penah pikir tak..betapa membazirnye dier? Ibu² yg memakai make up mahal²... lipstick mahal²..tuh tak pikir gak kan? Tp biler nak bayo yuran yg sekali setahun itu...perghh... satu sen pun nak berkira ke???? Sian budak tuh yg nak blajo. Mak pak berkira sungguh nak membayo yuran tambahan itu. Tang bapak yg tukar kete...tukar sport rims la.. mak yg nak beli kasut tetiap bulan... melawa ajer...hahahahahahaha....
Tuh lom lg masok musim perayaan... perabot nak tukar baru.. serba baru la kiranye. Then pergi bercuti ke luar negara la. Ye la... mesti bermegah kan citer kat orang..pasal perabot baru.. kasut baru... ttg percutiaan ke luar negara..or dalam negara nih, janji bercuti la. Tuh pun mau makan beribu-ribu hengget tau! Tang bayaran tambahan yg lom tentu masok 50 hengget setahun itu pun, kecoh sampai masok tv...masok paper! Tp kalo anak sampai 4-5 orang..parah gak la... sian gak kan?? Betol, tang anak2 nye skolah, saper la nak jenguk kan??
Biar la skolah itu buruk ke aper... anak tuh duk menyalin je latihan dari whiteboard (skolah aku pakai whiteboard la) pun takper kan. Eii..takkan la asyik duit aku je nak kuar utk fotostat?? Takkan aku nak suruh budak aku lukis plak gambo2 yg susah nak lukis tuh. Mmg selalunye aku kuarkan duit sendiri utk fotostat...dan tak penah pun aku berkira. Langsir kelas???? Aku beli sendiri gak kainnye..dan aku anto jahit... upah pun aku bayo duit sendiri tau??!!!! Tuh sumer aku aku buat demi anak² didikan aku. Biar mereka duduk di dalam kelas yg selesa..cantek..comel...then biar dierorang rasa seronok nak datang skolah. Nie andaian nye la... anak2 murid aku ok. Tak komplen. Mak pak pun tak komplen sgt. Cuma selalu komplen biler anak dierorang nie gado ngan anak orang laen.
Nie aku pun nak share keadaan aku time aku tgh keje. Nak citer ttg kusi aku duduk dalam bilik guru tuh? Siap patah weh...tp tak penah pun kiterorang merungut. Laci meja? Tergolek...terkangkang... tercabut... tuh pun kerajaan tak penah pikir. Seb baek ar ada pihak yg prihatin...selepas 6 tahun aku duduk ngan laci aku yg tergolek itu..baru la tahun lepas direpair. Nak bilik yg ber-ekon?? Tuh pun tahun lepas baru dapat merasa duduk dalam bilik yg sejok. Kalo tak..mmg berkipas la aku, dan aku penah pengsan dalam bilik guru itu kerana aku mmg ada masalah sket ttg kepanasan ini. Kelakar kan..skolah dalam ibu kota..sungguh daif??? Kerana aper ropernye begitu? Kerana sekolah itu hanya mendapat bantuan modal...tp kiterorang tak kesah..janji anak murid dapat aper yg terbaik...tak duk kusi sedap pun takper... tak duk dalam bilik ekon pun takper... budak dapat kusi besh..meja besh...sumer utk anak murid...janji dierorang dapat sumernye la...
Lagi ttg bayaran tambahan... takkan baju sukan..seluar sukan pun nak pree gak kot??? Name tag.. neck tie... tuh mmg la kena bayar la kan. Tambah laks sekarang bahan mentahnye pun naek rega... dah tentu la itu sumer pun naek rega. Nak dapat t-shirt sukan yg diprint logo sekolah ngan rega 5 hengget...? Pasar malam pun takder jual la t-shirt rega tuh...
Nak apa lagi yg pree??? Masok tandas awam yg kat shopping complex skrg pun berbayo paling kurang sekali masok..50sen. Jgn terkejot kalo ader tandas yg charge RM2....tp nie tandas tahap bole tido kat dalamnye la kan..mmg wangi..cantek...bersih!

Ntah la.... maner der mende pree skrg kat dunia nih....ke ada??

Life. Is. Colourful. To. Make. Our. Life. Wonderful.

8 comments:

LaDySLeepLeSS said...

Hehehehe... dah adat manusia suka benda-benda free...

Biasanya ibu bapa yang suka merungut keterlaluan ini ialah ibu bapa yang tidak pernah/jarang pergi ke mesyuarat PBIBG atau Hari Terbuka atau Hari Kecemerlangan Akademik anak-anak. Mereka juga lebih suka membuat rungutan secara terbuka di media massa sedangkan ada pilihan lain iaitu pergi ke sekolah berkenaan dan membincangkan masalah ini dengan pihak sekolah.

Selain baju t tu, bayaran tambahan juga termasuk buku amali sains dan kertas-kertas peperiksaan. Siapa nak bayar tu??? Hiiiihihihi... Kalau ibu bapa sanggup la... guru-guru boleh menulis di papan hitam/hijau/white board dan anak-anak anda menyalin sahaja... sampai kebas jari dan tangan. berbalik kepada teknik mengajar zaman dulu-dulu.. chalk n talk.. Boleh ke? Jadi kalau ada bayaran perkhidmatan ICT untuk anak-anak tolonglah faham eh...

Satu lagi kalau ada perkhidmatan menyeleggara tuala wanita di sekolah terutama sekolah berasrama, kenalah dibayar perkhidmatan tu.. siapa nak pungut tong-tong tu? Nanti suruh anak bersihkan, merungut pulak kan... Kalau RM3.00 setahun.. takkanlah tidak boleh bertolak ansur...

Penyelesaiannya mudah sahaja... kalau ibu bapa tak setuju dengan bayaran tambahan yang dikenakan oleh pihak sekolah, silalah cari sekolah yang sesuai dengan anak-anak anda.

Hannan said...

Hye reen..
i'm totally agreed with u!!!
Tapi malaysian mmg camtu..
dah xder mende sgt nak dibisingkan
Once, I was watching the buletin utama thru internet, there was an interview with a dad who been complaining about these extra fees... dude, if u could wear a designer shirt, bayar lebih sket utk kebaikan anak x le ke? hahaha.. kalau bab2 modified kete, rm 1000 pon x kesah kan?
hahah.. adat manusia.. camtu la
bawak bersabarla cikgu. ;)

cepotet said...

alaa, biasalah tu kak. yang kecoh lelebig tu biasanya ngabihkan duit kat tempat lain la tu. ehem ehem..

sekarang ni mana la ade benda free. tandas pun kena bayar rm0.30 tau!

kuchalana said...

Sory yer cikgu reen, ko mungkin xkan setuju ngan point aku. Lagi pon kita mmg slalu berdebatkan. Hu2. But it good to open minda. Take it positively.

Actually ni kesan dia pada public bila gomen amek duit skolah tuk buat mende lain (sampai lab bocor apa smua) salah urus duit. Yg jadi mangsa cikgu cikgi, mak abah dan budak2 tu sendri. Look at macro overview. Dari kesan apa yg gomen patut kasi tapi xkasi korang as a cikgu, contoh budget skolah yg dipotong dan hanya diberikan 30% ja, means korang kene cari duit sendri nak uruskan skolah tu. Pada aku baik swastakan ja smua skolah klu budget skolah xsampai separuh (aku xtau la korang paham ke idak pasal CAPEX or budget2 ni. Pi tanya guru besor klu xpaham).

Then cikgu2 yg berdidikasi ni kene pikir camna nak kasi yg terbaik dgn budget yg skit tu. Tu yg ada cas sana sini yg korang kene buat. Nak bli with board, nak beli paper photostate. As a tax payer mcm aku ni, i will ask where is my money. What gomen do with my money. I pay and i need a good things 4 my kids. Why should i pay additional things in school where i already pay damn very high tax.

Futher ada yg kene kuar duit sendri nak kasi budak2 pandai mcm ko satu contoh, kuar duit sendri nak bli buku tuk budak2. But at the 1st place what happen to budget 2 billion pada smua skolah di malaisi setahun. 2 billion bukan skit beb and again that money comes from tax payor.

Then lagi jam yg bini memanda wazir pakai RM145K, where they get that money and what we can do with that money to help the student and teachers. That is the point. Yg korang duk dingdong2 ni is kesan dari sistem tu atau bende yg dah berlaku skang dari kegagalan sistem tu.

But we need to look back to the root. why all this happen. Where all the moneys goes. Sbb tu bila xda duit, bonus pon xda. Then sometimes they will failed some guru2 yg amek exam sbb xnak kasi depa naik. Bila naik depa akan naik gaji. It happen in putrajaya. Then pada aku korang xpatut bising bila xda bonus. Ask pak keris tu mana duit 2 billion yg termasuk bonus korang skali tu. And again... IT ALL ABOUT THE SYSTEM

* Actually education in German, China, Filipina, Dubai, Cuba dan few other country is free and some is with minimum payment. Ole.. :P

matamerah said...

The choice is your's :P.

Heartless Devilish said...

ar..malas nak pikir..
tido lg bagos..
penat

ukane said...

hohohoho..
be strong.. be cool ye laoshi..

BaniHassim said...

huhu...ko tahan telinge je la REEN...
Dorg ape tau..
Nak pree jer, buat la skola sendirik...