Thursday, January 24, 2008

My Gg & I

Harharharhar~ arinie tak jadi cabut gg... arinie just check..then X-ray. Punye la aku nie gelabah pagi tadi, aku siap makan kasik kenyang² sblom jejak kaki ke HKL. Aku takot sgt kalo arinie gak gg aku dicabut la kan. Luckily tak jadi, kena x-ray lg. Dierorang refer aku balek ke Dr. Salina... dentist yg penah meng-operate-kan aku 2 tahun lepas. Tgu turn yg bole tahan lama rasanye, aku mula pikir, kalo aku kena operate arinie..camner la ek? Ahad nie aku kena gi Bangi... ada futsal, mesti aku takbole nak huha-huha, jgnkan nak huha-huha, pi Bangi pun mmg takbole. So..in the mean time, aku doakan aku di-operate dan juga tidak di-operate. Camner tuh? Kalo aku dioperate arinie.. masalah sakit gg nie selesai arinie tp aku takbole gi Bangi ahad nie, kalo ditangguh.. aku kena tahan sakit lg...tp aku bole gi Bangi. Terpulang la kat dentist tuh kang. Sesampai turn aku, aku gigil gak la menapak ke bilik Dr. Salina. Aku rasa mesti aku kena bambu....

Dr Salina : Now u r back..what happened to u?
Me : Scared to see u.
Dr Salina : Almost 2 years... and u feel the pain, rite?
Me : Ya lor..thats why i come back to see u lor... can u take it out?
Dr Salina : Today kenot la... must x-ray 1st...then we decide...
Me : Today la..ken la..ken la...
Dr Salina : Why u never come back for follow up?
Me : As i said..i scared ma... really phobia... so pain wor u cut me...
Dr Salina : I know... i was the one who cut u.. we faced some difficulties to take it out..but we
have to take it out again..as i told u..u should come back..
Me : See u ..i oso scared.. hihihihi..
Dr Salina : u go x-ray 1st..
Me : Wokey...

hahahahahaha...aku punye la takot nak gi Jabatan Bedah Mulut tuh sebenarnye. Aku tau mesti aku kena bebel...pas operation tuh, aku teros jadi ketaq... aku pi klinik pergigian biasa utk bukak jahitan tuh. Aku tak rela lg nak jumper Dr Salina. Uwaaa...takot giler. Arinie aku jumper dier lagi.. seb baek dier paham naper aku sgt takot gi Jabatan Bedah Mulut nie. Dier sendiri akui yg dier mmg ader masalah ketika meng-operate-kan gg aku masa tuh. Dari 45mins jadi 3 jam. Dan rasa bius itu cepat ilang...aku mengalirkan air mata ketika sesi pengetukan gg. Rahang aku krem, muka aku krem. Darah memancut... mesin mati 2 kali...mesin takbole start... sampai aku ditanya..

'u ader !@#$%^&*()+=?'

Aku pun tak pasti sebenarnye masa tuh apa masalah ngan aku. Mesin pun bole berhenti 2 kali. Tetukar tempat... ngan keadaan aku yg agak parah... darah mengalir dari mulut.. Eii.. ngeri kan? Yg pasti, tiap kali aku rasa aku takbole nak endure kesakitan itu...mesin tuh mati. (pandang kiri kanan) In the end, Dr Salina pangey Boss dier. Then setelah keadaan aku diteliti, ketua jabatan itu menanyakan samada aku hendak proceed ataupun tidak. Aku tanya naper perlu tanya aku gitu. Dentist² itu mengatakan aku sudah kehilangan byk darah. Aku pun apa lagi...
TAKNAK! TAKNAK! TAKNAK! waduh..seksanye la masa tuh. Udahlah ngan separuh gg masih tertinggal dalam gusi... aku balik selepas ambek ubat. Sakit tuh...rasa cam nak tercabut je nyawa aku. Dah la tgu ambek ubat tuh sket punye lama...aku siap tertonggeng la... dah la sesorang.. (sian kan aku nie.. buat aper pun sumer sesorang). Nie kesah 2 tahun lepas la..yg buat aku fobia sgt ngan Dr Salina.

Selepas aku di-x-ray tadi, Dr Salina pangey aku. Dier memberi beberapa suggestions. Dier suruh aku tgk film x-ray itu. Dan aku tgk.. sumer gg bongsu @ gg geraham aku sudah tumbuh.. tumbuhnya secara senget benget belaka. Yg sudah di-operate itu sajer tinggal separuh. Dr Salina tanya samada aku hendak membuang sumer gg geraham tersebut. Hahhhhhh... 4 gg? Giler ke aper... yg 1 gg pun aku rasa nak mati..nie nak buang 4 gg????!
Dr Salina menyarankan sajer. Dier kata..kalo aku nak buang 4 gg itu, they can put me to sleep, then operate. Uih..cam real je operation tuh. Masuk wad sehari seblom operate, makan minum dipantau, the next day.. bius...kasik tak sedar...then operate. Buang 4 gg... then masok wad balik sampai keadaan aku ok. Huh~ aku mengeluh. Camner nie? Giler la nak buang 4 gg.. aku pun suruh Dr Salina tgu jap. Aku nak tepon mummy. Mummy punye la tak setuju... dier kata maner der orang buang 4 gg sekali gus, bole cabut satu gg je wat satu kali. Jgn buat pasal kata mummy, dah la darah kurang..nie nak buang 4 gg? Then.. my 'toyol@botaq' pun call gak. Yg nie plak suruh cabut 4 gg itu. Uwaaa...aku blur. Aku pikir².. nanti aku bincang lg ngan mummy. Dr Salina pun cakap,
'i bg u appointment on the 11th.. then u tell me..ur decision'.
Aku bukan takot sgt nak kena operate nie pun. (takot sebenarnye) cuma aku rasa sedey nanti, sbb aku sakit...takder orang nak jaga aku. (Menaep sambil lap air mata..uhuks~) Bukan aku tak penah lalui camner sakit sesorang. Dulu² masa aku blajar, aku penah kena operate gak, ader bisul kat montot... (hahahaha) mak aku tepon kat pengarah spetal je...suruh tgk²kan aku. Dier takbole nak datang jaga. Yg datang jenguk aku..hanyalah kekawan blajo. 2 ari aku kat wad, 2 ari tuh la aku sesorang. Pastu aku accident, jahit tapak kaki sampai 30++jahitan, pun aku sesorang. Aku masok wad.. uruskan diri sendiri. Walaupun bertongkat, tempang selama 3 bulan.. aku buat sumer mende sesorang. Mandi, balut kaki ngan plastik, luka aku..kalo kekawan pree, dierorang tlg cucikan. Gi kelas, kawan tumpangkan naik moto, tak larat aku nak jalan tempang ngan tongkat naek turun bukit. Seksa wor...sakit sesorang. My pemeli? Hehehehe..dierorang just call. Sekadar tepon, tanya aku ok ke tidak. Aku bukan anak manja. Thou aku sorang je anak pompuan mak pak aku, aku paham dierorang pun keje gak. Bz. Dierorang suruh aku handle diri aku sendiri. Masa tu lom ader AirAsia, tiket murah. Pegi balik pun mau cecah 1k, Kuching - Penang. Aku takmao dierorang perabis duit utk tiket flight je, aku takmao mak pak aku susah ati.. aku cakap aku sentiasa OK..wlpun kekadang aku tingin sgt nak mummy jaga aku. (lap air mata lg nie) And yet.. I'M A SURVIVOR.
Tp arinie, mummy kata..kalo aku terok sgt sakitnye..nanti dier anto daddy utk jaga aku. Daddy bole jaga since daddy pun dah pencen, drpd dier duk menganga kat umah, baek dier jaga aku. Aku kata tgk la nanti camner...
Aper² pun..on this coming 11th of February, aku mintak tlg Ezna temankan aku gi HKL. Dr Salina pun pesan, bawak kawan, takot aku pitam tumbang cam dulu pas operation. So sblom aku di-operate sekali lagi... aku nak makan pepuas...! Nak plak sblom aku di-operate itu cuti CNY. Wahh...smgu tuh... konpom aku makan sakan. Miakakakaka... mari mari...tgu 11th nye kesah plak ek.... chiow...

*nah...aku dah bold..kalerkan nama ko EZNA

Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

8 comments:

[siti] said...

hohoho
gigi aku yang ngilu bace ceta ko nih

kuchalana said...

Beb.. ko xleh dptkan 2nd opinion ke dari kinik mana2.. tapi aku rasa Dr Salina tu tau apa yg dia advise. Hu2.. Jadi bykkan sabo.

.::WaNiE::. said...

1 - sangat ngeri okeh baca cerita bedah2 tu..siap buat aksi pegang pipi sbb terasa kengiluannye..aku cuci gigi pun meleleh2 air mata..

2- aku rasa baik ko cabut 4gg terus..sakitnya hanya skali kan??

Ezna said...

Wooooo..aku pun turut merasai kesakitan gg bongsu ko itu..sebabnya aku pn mengalami masalah yg serupa wahahaha tp..blum time nak bedah..anyway,dun wurry..aku teman ko g hospital tu nnt..tp ko kena la kasik kaler MERAH nama aku tu ahahahaha

singa sarkes said...

ishhh lom kawen dah rongak...

wakakakakkakakaka

anyway, aku doakan agar everything goes well this coming 11...

tengok? aku baik pe? hahahahhah

Heartless Devilish said...

siti: tuhan je yg tau camner sakitnye..

kuchalana: i'd made my decision.. cabut 1 gg sajer

wanie: cuci gg pun sakit kan? nie kan plak cabut...
aku nak cabut 1 je..takmao byk

ezna: ye la..dah buh dah..tp kaler ijo...

singa: maner der ronggak..tak nampak la ronggaknye itu... ye la..ko baek...singa sarkes mesti la baek...

ukane said...

uit.. alahai..
memacam betul penyakit ko nih.
member aku ada sorang yang cabut 4 gigi geraham bongsu dia.
dia cabut masa kt oversea sbb bermasalah macam ko gak la.. gigi tumbuh senget benget.
ok jer kawan aku tuh. dah jadik dr. dah.. tp dr. kimia la. hehe

nnt kalo nak darah, calling2 la.. aku leh kasik sikit.

ita.itu said...

babe-sib baik x kena cabut ek,...aduhhh..nilu dgr