- Wonderful Life By Colourful AlisSaRa: Jgn Stress!

Sunday, August 03, 2008

Jgn Stress!

Sejak aku menjadi working adult learner (pelajar dewasa yg bekerja), aku blajo mende memacam dalam kelas. Salah satu subject yg aku hadap is Learning Skills. Hiks~ I love this subject. Lecturer dier besh, tmpt kuliah pun besh - ada ekon (kelas aku panas cam neraka je). Tiap kali subject nie, kiterorang kena bergerak ke bilik recital music- mass lecturing la gitu. Combine 2 kelas. Mgu depan dah masok mgu ketiga la aku away dari skolah kan, takyah mengajar. Idop sbg pelajar nie mmg syiok. Pagi bgn tido, sesiap then gi kelas. Pung pang pung pang, kuliah abes waktu petang. Balik umah, rehat, then blajo. Wahhhh... cam ye ye je aku nie pulun blajo. Padahal dok umah layan tv, layan games.
Pastu keesokan arinye, kawan² aku mesti tanya
*assignments dah start buat?
*dah baca buku?
Aku senyum je. It doesn't mean that aku tak watper utk kursus kali nie. Ofkos la memalam aku baca buku sambil wat mende laen. Aku tension biler orang dok tanya aku soklan² yg berat gitu pepagi kan. Itu bole menimbulkan stress tau (bak kata lecturer aku la)! So far so good. Aku lom mengalami stress. I'm coping well with the learning. Having a little bit of enjoyments. Making new frens in the new environment. Kalo tak, masa keje, ari² aku mengadap muka yg sama selama bertahun tahun (miakakakakaka).
Ekceli, nie aku nak huraikan sedikit sebanyak ttg masalah stress & cara² mengatasinya. Aku copy paste dari module aku tp yg sudah dialihkan bahasa- English To Bahser Rojak Buah Tambah Belacan. Nie sajer aku bikin so that aku ingat la aper aku blajo.

Sesetengah orang or kekawan aku, tertera di muka depa nie pepagi, yg dierorang nie stress. Sampai kelas je pulun baca buku. Pastu muka keriut. Ngan kamus kat tepi, tak cukup ngan kamus yg tebal, ada juge yg pakai kamus elektronik. Aku sekadar melihat sambil makan kuih & minum air soya. Buku aku tetap atas meja ye pepagi. Ready utk kelas. Yer, ramai yg stress. Aku stress? Aku takder lar stress sgt. Stress juge la bila memikirkan assignments yg bertimbun nie kan. Giler gak la tgk assignments yg ada 7 nie, then kena anto awal bulan 10. Oooo..tlg tlg. Tlg tgk je wokey? Seb baek aku ada sesorang itu, yg semalam tlg aku cari info utk assignments aku. Tidak la aku stress selepas dier kasik sumer info tru YM. Ya, dier sgt jauh, mampu menolong aku dan guide aku dari jauh. For me, thats good enuff, drpd aku tak mempunyai sesapa yg nak guide aku. Aku tak cam orang laen, orang laen ada suami/isteri, tunang & bf / gf utk memberi moral supports. Aku seseorang (sedey beno munyinya kan) mengharungi segala rintangan dalam pembelajaran ku ini.

Stress
Apa itu stress? Stress nie tekanan perasaan yg datang secara semulajadi dan menjadi sebahagian di dalam kehidupan kita. Badan & fikiran kita akan sedikit terjejas ketika mengalami stress. Terdapat 2 jenis stress- Stress yg positif & stress yg negatif.
Stress Yg Positif membantu kita agar menjadi lebih peka, mendorong kita untuk menghadapi cabaran seterusnya kita akan menyelesaikan masalah yg kita hadapi.
Stress Yg Negatif pula tindakbalas yang membuatkan kita akan melawan atau berundur.
Bagaimanapun, stress ini tidak bole dipandang ringan. Mari kita lihat apa dia simptoms stress ini.

1. Kemarahan Yg Melampau ( tetiber meletop cam gunung berapi)
2. Tumpuan terhadap sesuatu tugasan terganggu
3. Ketidakselesaan ketika berseorangan
4. Menarik diri daripada kekawan & masyarakat
5. Kekurangan keseronokan, kegumbiraan & semangat terhadap sesuatu
6. Pemikiran sentiasa ada buruk sangka (pemikiran negatip ar)
7. Tidak bole membuat sesuatu keputusan
8. Tidak bole bertolak ansur ketika membuat perbincangan

Korang ada mengalami salah satu simptoms di atas? Kalo ada, mari kita tgk camner nak menangani masalah stress ini.

1. 'Organise' diri korang
Mengatur masa utk segala ektibiti yg hendak dilakukan. Time management la nie. Ejas la memana yg patut.

2. Control persekitaran korang dengan control sapa dan apa yg ada di sekeliling korang
Bak kata lecturer aku, kekadang kekawan yg stress nie bole bikin kiter stress juge. Bukan tak bole berkawan ngan dierorang nie, tp cuba elakkan dierorang nie attack korang ngan soklan² yg bole bikin stress. Kalo rasa kenot go, tinggalkan ajer, sblom korang meletop cam gunung berapi. (jahat aku nie suh orang tinggalkan kawan, bukan aper tau, saper lg nak pikirkan ttg diri korang kalo bukan diri korang yg kena pikirkan ttg diri korang? - argh, berbelit plak. )

3. Buat yg terbaik utk diri korang
Penohkan otak korang ttg perkara yg baik² saja. Katakan BOLEH, Malaysia Boleh, Semua Boleh la. Jgn Plak pikir BOLEH BLAH

4. Hadiahkan sesuatu utk diri korang
Belilah sesuatu utk diri korang kalo korang bole menyelesaikan sesuatu masalah atau mencapai kejayaan terhadap sesuatu tugasan.

5. Eksesais selalu
Badan pun penting juge nie. Wat lar senaman ringan. Jgn wat senaman freestyle atas katil plak. Cam aku senaman atas katil pun buat, senaman ringan pun buat. Pepetang aku wat larian atas katil, pepagi aku wat larian kat tmpt blajo. Huh~ bapaknye luas. Menapak la ek. Pusing nye pusing mao tercabut paler lutut aku. Naik turun tangga segala. Tp aku tak stress la pasal kepenatan berjalan nie. Syiok gak, menghirup udara segar tetiap pagi sambil gegelek montot.

6. Relax
Jgn ribut² ye makcik², pakcik², abg² & kakak². Cuba la wat yoga ke, bertakafur ke, dengo lagu yg besh². Bersembang ngan orang yg tersayang pun bole relax kan? Tp kalo pasangan korang tuh yg wat korang lg stress, jgn sembang ngan dier tau. (hahahahaha)

7. Rehatkan diri korang
Jgn terlebey berehat sudah. Tido cukup². Orang kata seorang dewasa memerlukan sekurangnya 6-7 jam sehari utk tido. Cam baby plak kan. Ikot badan korang la. Janji badan tak mengalami ketegangan yg melampau. Kalo asyik keje keje keje, pastu badan penat otak penat, lg stress kan?

8. Jaga pemakanan
Elakkan memakan makanan yg mengandungi lemak & gula berlebihan. Jgn mengambil dadah atau alkohol. Caffeine pun jgn berlebihan. Kang mata terbeliak tp takbole nak menumpukan perhatian sepenohnya.

9. Seronokkan diri korang
Hepi je. Wat² hepi la gitu. Sonok ngan apa yg korang buat. Terima seadanya diri korang. Sesekali buat la sesuatu yg bole membahagiakan diri korang. Shopping ke, mancing ke. Mentido cam aku ke? Janji sonok la.... sonok sonok mmg besh.

Haaaaa.... gitu la caranya nak ilangkan stress. Aku main taram je pun. Aku baca² then translate ikot aku nye pahaman. Ideanye mmg ada, tp kalo bahser aku tunggang terbalik, maapkan aku la ek.

Sekian, mekaseh. (hihihihihi)
Life. Is. Colourful. To. Make. My. Life. Wonderful.

Labels: