- Wonderful Life By Colourful AlisSaRa: Cabutan Gigi Tidak Berjaya

Friday, April 07, 2006

Cabutan Gigi Tidak Berjaya

Kohkohkohkoh~! Aku nak tergelak jap. Bengosnye rasa. Aku ditipu pepagi buta. Wat penat aku je takbole tido satu malam, sampai mengigil gak ler paler lutut aku yg longgar nie kan. Sampai ke mimpi la aku bawak mimpi ngeri, gigi bongsu ku dicabut la kekununnye pun. Sekali ampes, doktor yg patutnye cabut gigi aku arinie, bercuti la plak!
Aku semalam tido petang dari kol 4ptg sampai la kol 11mlm. Lama tuh aku tido. Aku kepenatan dan juge ketakutan sebenarnye. Aku tak penah cabut gigi lagi dalam seumur idop aku. Kalo takat gigi aku tercabut sendiri tuh, biasa la masa kekecik kekanak riang ribena zaman dulu². Tapi dah tua² camnie, gigi bongsu aku laks kena cabut sbb dikata doktor gigi tuh, gigi bongsu aku dah kuar dari larian track sepatutnye. Tersasar sket le.
Al-kisahnye.............
Memula puncanye, aku saket gigi. Gusi aku bengkak. Pi la poliklinik pergigian kerajaan, pas di check & diselidik, doktor gigi sana laks refer aku ke Jabatan Bedah Mulut kat HKL. Atas alasan, poliklinik kerajaan nie tak cukup peralatan utk membuat perbedahan kecil. Huh~! Aku ternganga gak la masa tuh, takkan sampai kena buat operation plak gigi aku nie. Aku kehairanan, apa kehal laks kena operate?? Aku tanya doktor tuh, dia kata gigi bongsu nak tumbuh tapi gusi aku laks menghalang ketumbuhan gigi tersebut. Akibatnya, gusi aku membengkak. Degil tol gusi nie. Nak kena rotan...baru kasik laluan ke??
Pada hari berikutnya, aku membawa surat refer dari poliklinik pergigian kerajaan ke Hospital Kuala Lumpur plak. Penat gak la nak mencari Jabatan Bedah Mulut nie. Celah maner nye la Jabatan Bedah Mulut nie. Kalo tgk nama pun dah mengerikan. 'Jabatan BEDAH MULUT', konpom la nak kena bedah. Aku masok daftar, tgu turn la nak kena check. Apa kena ngan gigi aku nie ye. Pas sampai turn aku, kena timbang berat, ukur tinggi. Aku ingatkan nak masuk menjadi calon sebagai model ke aper, seb baek la tak ambek ukuran lilit badan. Kalo la diambik body figure aku, rasa²nye ada peluang nak jadi model pergigian ke, juru cakap ke, bertambah la rezeki. Selepas dicheck, doktor gigi yang bernama Doktor Salina nie, kasik borang, suruh pi wat x-ray. Aikk....nak x-ray mende laks nie. Aku sakit gigi pun kena x-ray gak ke? Berjalan jauh lagi, bole patah kaki aku camnie. Nak tawaf HKL yg bapak beso tuh sambil pepegang pipi, menahan sakit gigi.
Aku tgu turn lagi sekali, diarah pergi ke BILIK 5. Fuh... memacam adegan aku tgk kat ruang tuh. Ada yang patah tangan, patah kaki, patah tengkuk aku tak nampak lagi. Bilik 5, aku sorang je...sekejap je la kot aku tgu nie. Dipanggil oleh sorang mamat yang agak hensem... disuruhnya aku menanggalkan rantai emas, jam dan juge spek aku gak. Aiyok..meraba-raba la aku. Dia bawak aku ke satu mesin nie. Dagu aku diletakkan ke atas para. Tidak dibenarkan bergeak sepanjang proses paler atau mulut aku di-x-ray. Huuuuuuu.... mesin tuh berpusing beb kat keliling paler aku. Wisau nye... mende mesin nie pusing²?? Tak sampai 5 minit, proses x-ray tuh pun selesai. Aku patah balek ke Jabatan bedah Mulut nak anto kertas x-ray tuh. Dalam perjalanan tuh, aku tgk sendiri la kertas itam tu (tatau la camner nak pangey kertas itam yg ader gambo tulang² tuh pun ), wah...gigi aku la. Kehkehkeh~! Cantek nye susunan gigi aku. Teratur je. Tapi...selepas diteliti, uiiiikkkkkkkkkk.... nie pesal laks ader seketol gigi yg kat ujung sekali, cam memalu je, pi duduk sesorang yg corner tuh. Dah la kecik tapi prangai cam kera sumbang. Hohohoho....itu la gigi hengos bengos yg wat perangai tuh. Wat aku takbole nak tido malam, aku takbole nak makan, wat aku saket paler. Dah anto kertas itam tuh kat nurse, doktor kasik appointment utk membuat pembedahan, bedah gusi dan cabut gigi bengos tersebut arinie. Doktor Salina juga memesan supaya sblom gigi dicabut, aku kena makan pepuas dulu. Kasik perot kenyang. Pasal pas cabut gigi, gusi aku mesti bengkak. Nanti takbole makan. Seminggu tuh juge la aku bantai makan besh². Takut kang pas cabut gigi, lama gak nak semboh sepenohnye.
Aku bangun awal. Semata-mata nak cepatkan kesakitan gigi aku nie ilang. Aku tunggu giliran seperti biasa. Dengan degupan jantung... dup dap dup dap. Ramai gak pesakit arinie. dekat sejam lebey gak menunggu, nurse pun pangey. Dengan dukacitanya aku dimaklumkan bahawa Doktor Salina bercuti. Arghhhhh.... tension tension. Nurse tuh kata semalam dier tepon la hanpon aku, tepon umah pelbagai. Tapi takder orang angkat. Hihihihihi.... aku tido semalam. Tak sedar diri pun. Tapi aku tgk ada byk gak miss called. Tapi nomot aku tak kenal. Kalo aku berjaga pun, mampus aku tak angkat. Aku mana layan nomot² yg aku tak kenal nie. Call la berpuluh kali, mampos aku tak layan. Ropernye Jabatan Bedah Mulut la. Salah aku juge la ek?? Eh eh...tapi bukan salah aku pun, aku tido la petang semalam. Selepas berunding, jadual pembedahan gusi aku ditundakan pada 13 April plak. Hah..seminggu lagi aku nak menahan sakit gigi nie. So...utk arinie, aku dapat TIME SLIP je. MC takder. Tapi aku wat bodo aku je, aku balek umah...bantai tido. Sebab semalam tido aku tak nyenyak pun, asyik mimpi gigi aku kena cabut.
Adios...chiow.... Jaga La Gigi Anda... Gosok..jangan Tak Gosok...