- Wonderful Life By Colourful AlisSaRa: I'm Back

Friday, October 06, 2006

I'm Back

Lama tol rasanye aku tinggalkan dunia blog aku nie. Sejak aku balik bercuti di atas hal kecemasan pada besday aku yg lepas, sampai skrang aku langsung tak jenguk. Byk gak citer aku nak kongsi, tapi al-maklum la, pada kengkawan yg sudah sedia paham tentang hobi baru aku, mintak maap la ek. Aku skrang sebok main game. Nie seb baek server game tgh maintainence, bole aku pot pet pot pet jap.
Lebey kurang 2-3 bulan aku menghilangkan diri dari segala dunia dalam alam maya nie. Aku ari2 ader pun dalam alam maya nie, tapi....blluurppsss....aku tenggelam di dalam dunia game. aku start main game sekembalinya aku dari Kuching pada bulan Ogos yang lepas. Agaknye aku sedey kot, ye lar, datuk kesayangan aku meninggal pada pagi hari jadi aku, mau tak aku termenong jap. Aku tak sempat nak tunaikan permintaan dier yang terakhir, iaitu, BALIK sblom dier pi memaner. Beberapa hari sblom kepergian dier, dier ader tepon aku, menanyakan biler aku nak balik, kebetolan plak masa aku sebok camping, aku kata "ader smgu lagi tok, dah nak cuti, nanti ari sabtu saya balek ler."
Tiket flight aku dah booking awal2, sebab mak aku kata, datuk aku nie dah masok wad. Susah nak bernapas sbb jerebu kat Sarawak tuh tgh terok tahap tenok nye. Aku mengira hari, ader beberapa hari lagi, aku bercuti seminggu, nanti bole la aku balik ke kampung, jenguk datuk & nenek aku. Aku nie kiranya cam cucu kesayangan, tapi aku nie kuat melawan. Aku kuat memprotes. Tuh yang kekadang membuat dierorang yg kat kampung nie jauh hati sket ngan perangai aku. Aku kuat membebel gak, dan sker menegor pasal mende yang tak patut. Sumer orang yang kat kampung atok aku tuh kenal aku ngan mulut laser. Muekekeke, dierorang kata aku mewarisi perangai mak aku, jenis sound direct nye. Nie la kesah2 aku yg kat kampung mak aku nie. Aku windu nak sound2 orang kat kpg, jeling2...dah nak camner...aku nie kiranya berlagak lar juge kalo balik....pasal...mendiang datuk aku nie..peneroka asal kpg tuh, dan beliau la ketua kampung tuh sejak zaman berzaman.
Pada pagi besday aku yg ke-28, aku sedey pada tgh malam harijadi aku tuh. Mak aku sms je, wish aku happy besday. Dier kata tak sempat nak beli hadiah sbb sebok ngan hal datuk aku yg kat spetal. Datuk aku meragam nak balik umah, dier tak nak duduk spetal, sempat merapu kata taknak meninggal kat spetal sesorang. Mak & adik aku pun bawak lar atok aku nie balek kpg pada ari isnin 14hb ogos tuh. Masok dalam kete adik aku, datuk aku memekak kata panas. Kata takbole nak bernapas (keadaan jerebu masa tuh agak kritikal gak ler). Mak aku wisau je, ye lar...lom penah lg atok aku meragam merengek camtuh. Adik aku pasang air-con kete dier kekuat, adik aku nie sayang betol kat atok aku nie, pasal atok aku nie sker buatkan dier memacam masa kecik2. Wat senapang kayu ler, wat lastik ler..bawak pi tahan bubu ler. Dah bawak balik umah kat kampung, mak aku suruh makcik & pakcik aku jaga atok aku nie elok2. Sebab perangai atok aku ader sket kelainan.
Berbalik pada sms mak aku, mak aku wish aku, kedian dier kata..nanti2 ader masa dier belikan hadiah besday aku yg ke-28. Nie la kali pertama dalam idop aku, mak aku tak kasik hadiah, sekeping kad pun takder. Aku sedey gak, selalunye sblom hari jadi aku, hadiah aku dah sampai. Tetiap tahun mak aku akan pos kek, kad & hadiah. Kengkawan aku kat tmpt keje pun kekadang jeles tgk aku, sbb mak aku nie..selalu pos mende kat aku. Aku sedey, naper lar mak aku takder kasik hadiah tahun nie.
Pagi 15hb Ogos, kol 5.30pagi, mak aku tepon. Aku tgh tido dan agak mamai aku menjawab tepon. Memandangkan aku tgk nama MAK aku yg terpampang, aku angkat gak, sbb mak aku tak penah buat giler tepon aku pepagi buta. Mak aku kata, pakcik aku kat kampung tepon, kata atok aku dah sakit tenat, dah meracau racau. Dier ngan bapak aku tgh bersiap sedia nak balik kampung nak jenguk keadaan atok aku tuh. Adik aku plak, lom balek keje, sbb shift malam. Kang aper2, dier akan pesan kat adik aku, suruh adik aku sampaikan kat aku plak. Aku jawab "OK" je sbb aku kalo tgh tido..mmg aku ader masalah pendengaran. Kol 6.30pagi, mak aku tepon lagi, memberitahu, mende yang sama. Aku jawab, ye ye ye, aku paham. Kol 7.30pagi, sekali lagi YA TUHAN........mak aku tepon lagi, aku dah mula benggang, pasal tido aku kali nie mmg penoh gangguan, mak aku kata, datok aku dah takder. Aku termenong jap. Aku nie mimpi ke... aku jawab balik kat mak aku, "kot nak melawak pun pada hari jadi aku, jgn lar wat lawak bodo...k k...nak tido...ngantuk".
Mak aku diam, dier mmg tau perangai aku, aku cukup pantang orang kaco aku time tido. Dan tahap kesedaran aku masa dalam keadaan ketidoran nie agak rendah la, dier sms aku.
"Your grandfather already passed away. Please come back for the funeral. We'll wait for ur return. Call all ur cousins, inform them, ask them to come back as well"
Aku baca sms tuh pun kol 9pagi. Aku duduk nganga kat katil. Aku check sumer call masok, aku recall balek sumer perbualan mak aku. Argh, betol la. Mak aku tak tipu. Aku kelam kabut, aku call air asia, call Mas, check tiket flight utk balek. Aku tepon adik aku, aku suruh dier tgu aku kat airport. Kang takder orang plak jempot aku kat airport. Aku tepon tmpt keje, aku mintak cuti kecemasan. Arghhhhhhhhh.....mampos, keje aku camner plak? Adeh deh, aku nie dah lar keje tgh bertimbun, sekali bos plak kata, kalo bole balek keje sblom cuti bermula, balik la..selesaikan aper yang patut.
Flight aku kol 3ptg. Tapi nie la kelemahan air asia, memanjang je delay. Aku dah mula benggang. Aku nie ader kecemasan nak balek. Bukan nak balek bercuti sajer2. Aku mula lar berdiri kat depan kaunter. AKu nak maki ke tak pekerja air asia nie??? Tapi bukan salah dier, aku tau, jerebu kat saner tgh terok, flight mesti ader delay. Aku bersabar. Aku tepon adek aku, menanyakan keadaan kat saner. Adek aku kata, mayat lom kebumi lagi, sbb tgu kiterorang yg ader kat semenanjung malaysia nie sumer balek. Adik aku yg lagi sorang pun kat Miri, dier nye flight pun lom sampai.
Kol 6ptg, aku selamat mendarat nie KCH airport. Aku tgk adek bongsu aku. Ewah, adek aku datang ngan bakal adik ipar aku yg comey tuh. Depa bawak aku pi makan, sbb aku mengadu sehari suntuk aku lom sentuh makanan lagi. Apa lagi, aku kata..."NAK MAKAN KOLOK MEE". Bakal adik ipar aku tuh kesian tgk aku yg keding nie, dier sengih je. Sementara menunggu ketibaan adik aku yg lagi sorang, kiterorang pi membeli barang2 keperluan utk kegunaan dalam sebuah kematian. Aku ngan adik aku memborong lilin, tuh pesanan mak aku. Suruh beli lilin 30 kotak. Kol 7ptg, adik aku pun sampai. Kiterorang pi makan, baru lar bertolak balik ke kampung.
Sampai je kat kampung, aku tgk ramai nye manusia kat umah nenek aku nie. Sampai jammed la jalan masok. Aku dengar orang menanges, nie saper lar plak yg melalak dalam umah. Aku tgk nenek aku tgh baring sebelah keranda. Sian aku tgk nenek aku nie. ....
(k k..aku nak pi keje...nanti aku sambong balek kesah nie)